Spørsmål og svar om svanemerkede stearinlys

Hva er spesielt med svanemerkede stearinlys, og hvorfor er det et godt valg for både klima, helse og sirkulær økonomi? Spørsmål og svar om det her.

Vi er glade i levende lys her i Norge, og vi brenner hvert fall 24 000 tonn av det hvert år. På grunn av den store mengden betyr det mye hvordan lysene er laget. Både for klima og det ytre miljøet, og for inneklimaet hjemme hos deg.

På hvilken måte er svanemerkede stearinlys et godt klimavalg?

Nordmenn er glad i å tenne lys og forbruket er høyt. Hvert år brenner vi mer enn 24 000 tonn levende lys. Vi anslår at 85 prosent av disse er laget av parafin. Den produseres av fossil olje, og bidrar derfor til økte utslipp av CO2. Svanemerkede lys må bestå av 90 prosent fornybar råvare, og er for eksempel laget av animalske eller vegetabilske fettstoffer (vel og merke ikke fra palmeolje). Fornybare råvarer er en del av det naturlige karbonkretsløpet i naturen, og fører ikke til økte klimagassutslipp.

Hvor store reduksjoner i CO2-utslipp snakker vi om?

Hvis det bare hadde blitt brukt svanemerkede lys i norske hjem, ville vi unngått å brenne opp 19 000 tonn fossil råvare, noe som kunne gitt klimagassutslipp på ca 59 000 tonn CO2. Og det er omtrent like mye som 37 000 nyere bensinbiler slipper ut på et år.

Hva er de svanemerkede stearinlysene laget av?

Den fornybare råvaren kan ikke bestå av palmeolje, og heller ikke av restprodukter fra palmeoljeproduksjon (PFAD). Utvinning av palmeolje er en stor trussel mot naturmangfold og urbefolkningers rettigheter. Slik avskoging kan også bidra til stor forverring av klimakrisen.

Svanemerkede stearinlys består av fornybar råvare som for eksempel raps eller talg. Talget er restavfall fra kjøttindustrien, og et eksempel på sirkulær økonomi i praksis: Å bruke noe man regnet som avfall som råvare til nye produkter.

På hvilken måte er svanemerkede lys et bra valg for helsen?

Svanemerket stiller strenge krav og tester hvor mye sotpartikler lyset kan avgi når det brenner. Svanemerket utelukker også stoffer som er kreftfremkallende, som kan endre arvestoffet i cellene dine, som er hormonforstyrrende eller er klassifisert som miljøskadelige. Svanemerket har også nulltoleranse for allergifremkallende duftstoffer. Du kan lese mer om lys og soting her.

Uansett er et godt råd for innemiljøet å holde veken på lyset kort, unngå at lyset står i trekk og slukke det med en lysklemme (ikke blåse det ut).

Brenner svanemerkede lys lenger enn andre?

Svanemerket krever at brennetiden skal testes og beskrives riktig på pakken. Men vi sammenligner ikke med andre lys.

Hvor får jeg tak i svanemerkede lys?

Blant annet på Home & Cottage og andre interiørbutikker som fører Bröste Eco lys, Clas Ohlson, Coop, Jernia, Joker, Kid Interiør, Lagerhaus, Meny, Nille, Oda.no, Rema, Rusta.

Les mer