I en tid med flere dystre oppslag om kommuneøkonomi, er Bodø kommunes offensive tilnærming til å bli et lavutslippssamfunn gledelig lesning.
Kronikk først publisert i Avisa Nordland 17. oktober 2024.
Innbyggerne i Bodø ønsker å redusere utslipp og mener kommunen må gjøre mer. Dette er en oppgave kommunen viser at de tar på alvor når de inviterer næringsliv og samfunn til å gi innspill til løsninger og ideer til hvordan klimamålene skal nås.
Ordfører, varaordfører og leder for plan- og miljøutvalget i Bodø beskriver et fremtidsscenario – “lavutslippssamfunn med et grønt næringsliv med lave klimagassutslipp, og byer og lokalsamfunn som legger til rette for lave utslipp og bærekraftige liv.”
Forutsetningene er krevende, og det tas nå tøffe prioriteringer i norske rådhus over hele landet. Helse, skole, vann og avløp, veier og annen infrastruktur er åpenbare tjenester som innbyggerne både forventer og har krav på. Og i tillegg så kommer kravene til å redusere miljøbelastningen.
Bodø skriver at de stiller klimakrav i offentlige anbud. Det er svært positivt, og vi vet flere andre kommuner også gjør det samme. Samtidig sier mange kommuner at de mangler tilstrekkelig kapasitet og kompetanse til å stille ambisiøse krav til alle innkjøp.
Derfor er det behov for standardiserte løsninger som gjør anbudsprosesser både enklere og mer kostnadseffektive – samtidig som de ivaretar ambisiøse krav til klima og miljø. Et av de verktøyene kommunen har er å etterspørre og kreve offisielle miljømerker på varer og tjenester. Da sikrer kommunen:
- De beste produktene på markedet.
- Gode og helhetlige miljøkrav uten å være ekspert på klima og miljø selv.
- Gir næringslivet større forutsigbarhet for hva som kreves for å vinne anbud.
Kommune-Norge står overfor krevende oppgaver både i det daglige og når det kommer til langsiktig klimaomstilling. Dette er en krevende øvelse, men hvis flere kommuner gjør som Bodø og tar en offensiv og inviterende tilnærming til arbeidet, øker sjansen for å lykkes.