Over 40 aktører fra næringslivet, det offentlige og organisasjoner samlet seg i Bergen for å delta på Norges første merkedag for grønne anskaffelser. Nå skal terskelen for samarbeid ned og kreative løsninger opp.
I Norge gjøres det offentlige anskaffelser for svimlende 780 milliarder hvert eneste år. Hva som kjøpes inn av varer og tjenester har stor betydning for klima og miljø, og brukt riktig kan anskaffelser være et kraftfullt verktøy for grønn omstilling.
Selv om bruken av miljøkrav i offentlige anskaffelser har økt med nær ti prosent siden 2023, ifølge en KI-analyse fra DFØ, står flere barrierer i veien for å utnytte potensialet til det fulle. Manglende kompetanse og usikkerhet rundt miljøkrav er blant de største utfordringene. En undersøkelse blant 100 innkjøpere i kommune-Norge viser at nesten halvparten av kommunene mener regelverket har gjort det vanskeligere å stille klima- og miljøkrav i anbudene.
At det er så stor usikkerhet knyttet til miljøkrav i anskaffelser, er alvorlig. Usikkerheten påvirker ikke bare innkjøperne, men også leverandørene, som trenger forutsigbare krav for å kunne levere de beste løsningene.
Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Miljømerking Norge
Samspill mellom offentlig og privat sektor
Finansbyråd i Bergen kommune, Jacob Mæhle, understreket hvor viktig det er at både det offentlige og private spiller på lag for å skape varige, bærekraftige endringer.
– Det er først når private aktører blir med på laget at vi gjør de største fremskrittene. Samtidig er merkeordninger og standarder særdeles verdifulle, fordi de gir universelle standarder som gjør omstillingsarbeidet lettere, mer transparent og etterprøvbart, sier Mæhle.
Helene Frihammer, regionssjef i NHO Vestland, fremhevet også behovet for samarbeid, spesielt når det gjelder å støtte gründere og innovatører.
– Det finnes mange fantastiske ideer der ute, men de trenger volum i markedet for å vokse. Her spiller offentlige innkjøp en avgjørende rolle. Vi må bruke denne muskelen til å løfte frem de nye verdikjedene som bygger vår fremtidige konkurransekraft, både i Norge og internasjonalt, sier Frihammer.
Deling og samarbeid
Grønn Merkedag ble også en arena for deling av beste praksis. Anne Romsaas, fagsjef FNs bærekraftsmål i KS, oppfordret til mer innkjøpssamarbeid mellom kommuner.
– Vi må bli flinkere til å stjele med stil fra hverandre. Når kommuner og fylkeskommuner går sammen om anskaffelser, kan vi utfordre markedet på en helt annen måte og oppnå banebrytende løsninger, sier Romsaas.
Sammen kan vi få til mer enn hver for oss.
Marte Otterdal Drageset, seniorrådgiver innsatsteamet til DFØ
Øystein Sørhaug fra Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) la vekt på viktigheten av å holde kravene åpne i tidlige faser.
– Offentlige virksomheter må være tydelige på sine behov, men samtidig ikke sette for snevre krav for tidlig. Det gir leverandørene mulighet til å komme med kreative løsninger, sier Sørhaug.
En merkedag verdt å ta med seg videre
Grønn Merkedag i Bergen var en tydelig markering av at offentlige anskaffelser kan være en kraftfull motor i det grønne skiftet, både på hovedscenen og i de tre fagsesjonene om bygg, mat og drikke og renhold og vaskeri.
Gjennom deling av kunnskap, styrking av kompetanse og bedre samarbeid mellom det offentlige og private, kan denne «grønne innkjøpsmuskelen» bidra til å nå Norges klima- og miljømål.
– Det offentlige anskaffer for mange milliarder i året, så her har vi en kjempemulighet til å utgjøre ganske stor forskjell når vi jobber strategisk med bærekraft. Sammen kan vi få til mer enn hver for oss, og Grønn Merkedag er et eksempel på hvordan vi kan senke terskelen for samarbeid og finne de løsningene som bringer oss videre, avslutter Marte Otterdal Drageset, seniorrådgiver innsatsteamet til DFØ.
Spørsmål om miljømerking?
Har du spørsmål om miljømerket innkjøp eller er du en virksomhet som vurderer å miljømerke varen eller tjenesten din? Ta kontakt med en av våre rådgivere.