Nye miljøkrav gjør offentlige anskaffelser vanskeligere for kommuner

Det skjerpede regelverket for offentlige anskaffelser som tråde i kraft for et år siden, skal gjøre anskaffelser til et effektivt verktøy for å redusere miljøpåvirkningen. Nå melder imidlertid én av to kommuner at det heller har blitt vanskeligere å stille miljøkrav.

Andelene innkjøpere i kommune-Norge som i stor grad finner det utfordrende å stille miljø- og klimakrav i anbud har økt siden 2022. Foto: Gettyimages

Den 1. januar i år kom det strengere krav for å vektlegge klima og miljø i offentlige anskaffelser. Siden da har bruken av miljøkrav økt med nær ti prosent siden 2023, ifølge en KI-analyse fra DFØ. Det er svært positivt. Samtidig sier nesten halvparten av kommunene at regelverket har gjort det vanskeligere å stille klima – og miljøkrav i anbudene.

Det viser en undersøkelse blant 100 innkjøpere i kommune-Norge som Respons Analyse har gjennomført for Miljømerking Norge, som forvalter de offisielle miljømerkene EU Ecolabel og Svanemerket.

– Innkjøpere er pålagt å stille miljøkrav i alle offentlige anskaffelser. Det er svært positivt, men det krever også betydelig mer kompetanse, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Miljømerking Norge.

Manglende kompetanse er den største og raskest voksende årsaken til at det er utfordrende å stille klima- og miljøkrav i anbud, ifølge undersøkelsen.

– Skjerpingen av kravene til offentlige anskaffelser har gjort det enda tydeligere at det er utfordrende å stille gode miljøkrav. Det er fortsatt et stort behov for forenkling og standardisering, sier Lund.

Behov for forenkling og samarbeid

Nettverket for miljømerket innkjøp, hvor over 60 kommuner er representert, forteller mange at de stadig får flere oppgaver og krav, men sjeldent mer ressurser til å møte disse.

– Det er urealistisk at alle kommuner bygger egne kompetansemiljøer for å håndtere et regelverk i stadig endring. Vi må øke kunnskapen om og kompetansen på bruk av miljømerker som verktøy i anskaffelser. Og kommuner må samarbeide på tvers for å skape et større marked for mer miljøvennlige varer og tjenester, sier Lund.

Årsaker til at det kan være utfordrende å stille klima- og miljøkrav i kommunens anbud:

Andelene som i stor grad finner det utfordrende å stille miljø- og klimakrav i kommunens anbud har økt fra 36 prosent i 2022, til 58 prosent 2024. De viktigste årsakene kan ses i tabellen under.

Årsaker til at det kan være utfordrende å stille klima- og miljøkrav i kommunens anbud, hentet fra undersøkelse av Respons Analyse for Miljømerking Norge. UtvalgDe som opplever det som utfordrende. Totalt: n=73 (i 2022) og n=88 (i 2024).

Om undersøkelsen:

Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Miljømerking Norge. 100 innkjøpsansvarlige i kommuner og fylkeskommuner deltok. Bakgrunn og formål for undersøkelsen er å skaffe innsikt i hvordan i kommune-Norge jobber med miljø- og klimamål, og miljøkrav i innkjøpsprosesser. Denne undersøkelsen er i hovedsak en oppfølging av en tilsvarende undersøkelse som ble gjennomført i juni 2022. Ta kontakt for flere resultater.