Svanemerkede stearinlys

Svanemerkede stearinlys er det beste miljøvalget for deg som er opptatt av kvalitet, regnskog og reduserte klimagassutslipp.

Nærbilde av hånd som tenner et stearinlys.
Svanemerkede lys er laget av stearin, som er en fornybar råvare i motsetning til parafin, som er et oljeprodukt. Foto: GettyImages

Her får du tak i svanemerkede lys

Det finnes både kubbelys, kronelys og telys med det offisielle, nordiske miljømerket. Lysene selges hos blant andre:

Ikke palmeolje

Den omstridte palmeoljen er forbudt i svanemerkede lys. Palmeoljeplantasjer blir som regel anlagt i regnskogen, som er en svært verdifull naturtype med enormt biologisk mangfold, og som også lagrer store mengder CO2. Derfor er palmeolje nå forbudt i svanemerkede stearinlys.

Verdens koseligste klimatiltak

Vi er på Europatoppen i bruk av levende lys her i Norge. Særlig i høst- og vintermørket lyser vi opp hjemme med blafrende lys. Men det er stor forskjell på dem. Mange av dem er laget av parafin. Parafin er et oljeprodukt, det er ikke fornybart og det frigir CO2 til atmosfæren når det brenner. Dette bidrar til klimaproblemet. De lysene som slipper gjennom Svanemerkets trange nåløye, er stearinlys som består av minst 90 prosent fornybar råvare. Den fornybare stearinen er laget av planteoljer eller annet fett og slipper ikke ut ekstra CO2 ved brenning.

Verdens mest effektive klimatiltak? Nei — men helt sikkert det koseligste.

Les mer