Hva er silke?

Hva er egentlig silke, og er produksjon av silke «miljøvennlig»?

Silke lages av kokongene silkeormene spinner, og er både ganske tungt, sterkt og glansfullt. Silke brukes gjerne til mer eksklusive plagg. Foto: Getty Images.

All produksjon belaster miljøet. Det gjelder også produksjon av silke. Her får du fakta om silke og hva som er bra og mindre bra når det gjelder hvor miljøvennlig silke er.

Hva er silke

Silke lages av kokonger som silkeormene lager. De er larvene til sommerfuglarten spinnere. Det er altså en animalsk tekstilfiber. Hver kokong kan inneholde 4000 m fiber, og oppimot 1200 m av dette kan kalles råsilke. 50 000 kokonger kan gi om lag 120 m silketråd av god kvalitet. Kina er den største produsenten av silke, men produksjonen foregår nå over hele verden. Årlig produseres det drøyt 200 000 tonn silke.

Stoffer som lages av silke: Chiffon, crepe de chine, organza, thaisilke. Fløyel, brokade og sateng kan også lages av silke, da kalles de f.eks. silkebrokade.

Silke og miljø

Silkeormer spiser bare bladene fra morbærtrær. Trærne både gjødsles og sprøytes, noe som påvirker både jordsmonn, lokale vannforekomster og lokalt naturmangfold. Når silkeormene har spunnet kokongen ferdig, blir de avlivet ved bruk av kokende vann eller damp. Silke har med andre ord utfordringer når det gjelder dyrevelferd.

Svanemerket og silke

Det er først i 2022 at det ble mulig å svanemerke plagg av silke. Silke er et holdbart og vakkert tekstil som gjerne brukes i høykvalitetsplagg som er ment å vare lenge. Svanemerket ønsker derfor å fungere som guide til gode miljøvalg også for denne typen klær.

Dersom et svanemerket plagg inneholder mer enn 30 prosent silke, skal den være økologisk eller resirkulert.

Konklusjon: Er silke “miljøvennlig”?

All produksjon belaster miljøet fordi vi tar ut ressurser fra naturen og bruker energi og kjemikalier til å lage produkter av dem. Derfor er ingen produkter miljøvennlige i streng forstand. Dette gjelder også for ulike typer tekstil.

Likevel er det stor forskjell på hva slags miljøbelastning de ulike stofftypene fører med seg. Når det gjelder silke, vil både bruken av syntetiske sprøytemidler og det at silkeormene kokes i hjel telle negativt.

På den andre siden er silke en svært holdbar tekstilfiber som ofte brukes i klær du tar vare på og bruker lenge. Silke er ikke forbundet med masseproduksjon, slik for eksempel bomull eller syntetiske tekstiler er. Når den oppfyller Svanemerkets krav til produksjon mener vi at silke er et godt valg, og derfor åpnet vi for å sertifisere plagg av silke i 2022.

Men husk at det aller største problemet når det gjelder klær og tekstiler, er at vi har altfor høyt forbruk. Det betyr at å bruke de klærne du allerede har, er det mest miljøvennlige.