Hva er hormonforstyrrende stoffer?

Har du hørt om hormonforstyrrende stoffer, parabener og ftalater? Vi forteller deg hva det betyr.

Det finnes ca 1000 hormonforstyrrende stoffer i hudpleieprodukter, plast, maling og leker. I svanemerkede produkter unngår du dem alle.

Definisjon på hormonforstyrrende stoff

Et hormonforstyrrende stoff er bygget opp nesten akkurat slik kroppens egne hormoner er. Derfor kan de forstyrre hormonbalansen vår hvis de kommer inn i kroppen. Stoffene kan etterlikne, øke eller hemme virkningen av kroppens naturlige hormoner. Alle typer hormoner kan bli påvirket.

I hvilke produkter kan det være hormonforstyrrende stoffer?

Hormonforstyrrende stoffer finner du i helt vanlige produkter som for eksempel:

  • Sminke
  • Hudpleie
  • Hårpleie
  • Plastbeholdere
  • Leker
  • Klær
  • Rengjøringsmidler
  • Maling
  • Elektronikk

Det finnes kanskje 1000 kjemikalier som er hormonforstyrrende. Hva heter de?

På ingredienslista finner du hormonforstyrrende stoffer under navn som: bisfenol A (BPA), ftalat, butylparaben, PCB, nonyl- og oktylfenoler, tinnorganiske forbindelser (TBT). Dioksiner og DDT og andre klororganiske plantevernmidler er også hormonforstyrrende, men sjeldnere å finne hjemme i skapet på badet.

Skader både helse og miljø

Hormonforstyrrende stoffer finnes over hele planeten. Det er funnet hormonforstyrrende stoffer i ferskvann på alle kontinenter. Kjemikaliene kommer både fra avløpsvann fra private husholdninger og fra industrien. Både mennesker og vannlevende organismer som fisk blir påvirket av dette.

Hvilke skader kan hormonforstyrrende stoffer gi?

Hormonforstyrrende stoffer kan gi nedsatt fruktbarhet. Fostre er spesielt sårbare for slike stoffer i de korte tidsperiodene når hormonstyrte organer eller kjertler utvikles. Man mistenker også at slike stoffer kan medvirke til redusert sædkvalitet, tekstikkelkreft, for tidlig pubertet, fedme og diabetes 2. Effekten av hormonforstyrrende stoffer kan påvirke samfunnet i generasjoner.  

Du blir ikke akutt syk av å komme i kontakt med hormonforstyrrende stoffer. Bekymringen er at slike stoffer omgir oss hele tiden, og at vi vet for lite om hvordan det kan påvirke helsen vår på lang sikt. Og i og med at effektene kan bli såpass alvorlige, er det all grunn til å unngå dem der du kan. Svanemerket hjelper deg med det.

Svanemerket har et føre-var-prinsipp. Vi utelukker både hormonforstyrrende stoffer og andre tilsatte miljøgifter fra produkter som vil merke seg med det offisielle, nordiske miljømerket. 

Les mer