Bergen troner på den grønne innkjøpstoppen

Bergen kommunen vinner Svaneprisen og kåres til beste innkjøper for sitt systematiske arbeid med å påvirke leverandører til å levere mer miljøvennlige varer og tjenester.

Jacob Mæhle, Finansbyråd i Bergen, og Birgitte Gullestad, leder for innkjøp (konsern) i Bergen, mottok den gjeve miljøprisen på svanemerkede Elis Vaskeri, som blant annet vasker kommunens uniformer til helsetjenesten.

Med en tydelig og ambisiøs strategi for grønne anskaffelser, oppnår Bergen kommune mer miljøgevinst per offentlige krone, og bidrar samtidig til å fremme grønn omstilling i næringslivet.

– Offentlige anskaffelser kan være en sterk motor i det grønne skiftet. Bergen kommune viser vei ved å stille krav om miljømerker i sine anbud, der det er mulig. Dette gir klare signaler til leverandører om at det lønner seg å satse på bærekraft, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Miljømerking Norge, som forvalter de to offisielle miljømerkene EU Ecolabel og Svanemerket.   

Hun overrakte prisen til finansbyråd i Bergen kommune, Jacob Mæhle, og leder for innkjøp i kommunen, Birgitte Gullestad. Dette er andre gang kommunen vinner prisen.

Det grønne gullet

Bergen kommunen anskaffer for over 7 milliarder kroner årlig. Hva som kjøpes inn har stor betydning for både kommunekassen og miljøet. For eksempel er alle kommunens avtaler for vaskeritjenester svanemerket. Dette bidrar til betydelig reduksjon i energi- og vannforbruk, samtidig som det er svært strenge krav til hvilke kjemikalier som kan benyttes i vaskemidlene.

– Jeg er glad for at Bergen kommune tar det grønne gullet hjem for andre gang. Svaneprisen er en flott anerkjennelse av det målrettede arbeidet som blir gjort av innkjøperne våre. Bergen er en stor innkjøper med betydelig innkjøpsmakt. Det er viktig at vi holder ambisjonsnivået vi pålegger oss selv og forventer fra andre. Merkeordninger gjør det enklere for kommunen å gjøre miljøvennlige valg, sier finansbyråd Jacob Mæhle.

Grønn merkedag i Bergen

Aldri har innkjøpernes jobb vært viktigere. Derfor vil Miljømerking Norge samle innkjøpere, leverandører, og andre relevante fagmiljøer til en seminarserie kalt «Grønn merkedag» ulike steder i landet. Første stopp er Bergen den 15. januar.

– Grønne anskaffelser krever at innkjøpere både har kapasitet og kompetanse til å stille de riktige kravene. Samtidig må leverandører og produsenter vite hva som kreves for å vinne anbud. Behovet for kompetansedeling er stort, og siden Bergen er en foregangskommune, har vi valgt å lansere «Grønn merkedag» i Vestlandshovedstaden, sier Lund.

Offentlige anskaffelser i Norge utgjør over 780 milliarder hvert år, og for å utnytte potensialet som ligger her, kreves kunnskap- og kompetansedeling. Grønn merkedag skal bidra til dette.