Gjensidige forsikring fikset ny svanemerket bolig til bergensfamilien etter husbrann

Nyttårsaften for to år siden opplevde familien Hauvik Evjenth sitt livs mareritt. En rakett traff terrassemarkisen, og huset deres brant ned. Nå har de nettopp flyttet inn i sitt splitter nye hjem, og det er Svanemerket.

Alle produkter, som kjøkkeninnredning, gulv og maling i huset til familien Hauvik Evjenth, er Svanemerket.

– Vi var litt skeptiske i starten fordi vi ikke var klar over at man kan svanemerke hus. Vårt forhold til svanemerkede produkter var i hovedsak på konsumprodukter, som såpe og papir, forteller Rune Evjenth.

Gjensidige forsikring er det aller første og eneste forsikringsselskapet i Norge som tilbyr sine kunder å bygge svanemerket hus, dersom huset er totalskadet.

Gjensidige har som misjon å sikre liv, helse og verdier på en bærekraftig måte. Å bygge svanemerkede hus er helt i tråd med dette fordi det handler om å fokusere helhetlig på klimaet, miljøet og mennesker.

Ajla Alagic, bærekraftsansvarlig for eiendom i Gjensidige forsikring.

Sånn så huset til familien ut etter brannen

Huset på Strandli i Bergen er det første i rekken til å bli Svanemerket.

– Vårt hus var en testpilot for både Gjensidige og entreprenør, og jeg skal være ærlig å si at jeg var redd for at det ville forsinke og komplisere byggeprosessen, da Svanemerket er grundige og stiller mange krav til produkter og dokumentasjon, sier Evjenth.

Et svanemerket hus er kjennetegnet av høy kvalitet og lav miljøbelastning. Både bygget, alle materialene og selve byggeprosessen må oppfylle kravene til det offisielle miljømerket.

– Vi etablerte tidlig en aktiv dialog med Svanemerket for å kartlegge alle fordeler og begrensninger. Spesielt viktig var det å identifisere sentrale begrensninger i produktvalg, slik at vi på et tidlig stadium kunne finne gode alternativer, sier Evjenth.

– Vi fant etter hvert ut at man absolutt ikke er låst til veldig få produkter. Veldig mange leverandører har svanemerkede produkter, eller produserer i henhold til Svanemerket sine krav. Så dette var ingenting å være redd for. Vi har i stor grad fått det vi ønsket oss, fortsetter han.

For familien Hauvik Evjenth var det også viktig at det ikke kom til å bli dyrere å bygge et svanemerket hus. Det ble det ikke heller, og de fikk flere andre positive ting med på kjøpet.

Familien Hauvik Evjenth er fornøyde med sitt nye svanemerkede hus i Bergen.

– Fordi Svanemerket er så grundig og stiller så mange krav, får vi tilbake mye bra dokumentasjon. Det er veldig positivt å ha ved et fremtidig salg, sier Evjenth.

Også Ingjerd Hauvik er fornøyd med sitt nye hjem.

– Nå gleder vi oss til å feire jul i vårt eget hjem. Barna får tilbake sine egne rom og sitt privatliv, med gode muligheter for gjester på besøk og overnatting, sier Hauvik.