Nå kan kantinen til Miljødirektoratet på hovedkontoret på Helsfyr skilte med Svanemerket. Det betyr at ansatte kan nyte en god lunsj, vel vitende om at kantina overholder ambisiøse miljøkrav på alt fra kjemikalier til matsvinn.
Den svanemerkede kantinen oppfyller godt over 40 strenge krav til kjemikalier, energibruk og vann, i tillegg til at det skal serveres mat med mindre miljøbelastning. Blant annet høy andel vegetariske og økologiske alternativer, og ingen truede fiske- og sjømatarter.
– Kantinen er både et sted for de gode måltidene og de gode samtalene. At kantinen i tillegg har blitt svanemerket, er en stor bonus og noe vi er stolte av, sier Ellen Hambro, administrerende direktør i Miljødirektoratet.
Et konkurransefortrinn for ISS
ISS, som drifter kantinen, ser på Svanemerket som et konkurransefortrinn og et bevis på systematisk miljøarbeid.
– Svanemerket er en kjent merkevare som gjør det enklere for oss å snakke om miljøarbeidet vårt, både eksternt og internt. I tillegg hjelper det oss med å systematisere alle tiltakene for mindre miljøbelastning, sier John-Ole Soløy, konserndirektør i ISS Facility Services AS.
Matsvinn skal til null
Matsvinn og avfall er verdens tredje største kilde til utslipp, og en stor bidragsyter til tapet av naturmangfold og forurensing verden over. I Norge kastes det hele 450 000 tonn mat i året. Derfor er måling og registrering av matsvinn et av Svanemerkets viktigste krav.
– Vi har ikke råd til å sløse med naturressursene på denne måten. Det er helt avgjørende å forhindre matsvinn der vi kan. Vi mener at alle offentlige etater burde se til Miljødirektoratets kantine, fordi det sikrer både den beste maten, godt miljøarbeid og fornøyde kantinegjester, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Svanemerket.
Tips for å redusere matsvinn i kantiner
- Tilby mindre porsjoner og valgfritt tilbehør
- Bruk mindre tallerkener og tilby «doggie bags»
- Vurder ferdige lagt opp porsjoner i passende størrelse
- Selg overskuddsmat til redusert pris eller donér til veldedighet
- Planlegg menyer og optimaliser råvarebruk
- Oppretthold god lagerstyring for å unngå overflod