Hva er siloksaner?

Siloksaner brukes i hudpleieprodukter, hårpleie, rengjøringsmidler, bilpleiemidler og som tilsetning i drivstoff. Siloksaner brytes sakte ned og lagrer seg i levende organismer. De kan også skade evnen til å få barn.

Kvinne som vasker håret med sjampo.
Siloksaner brukes mye i produkter til hud og hår. Siloksanene D4, D5 og D6 står på den norske prioritetslista. Det er en liste over kjemikalier som utgjør en alvorlig trussel mot helse og miljø. Disse stoffene er ikke tillatt i svanemerkede produkter.

Siloksaner er mye brukt i hudpleieprodukter og kosmetikk. De brukes som mykgjørende middel, anti-statisk middel, løsemiddel, og som fuktmiddel og antiskum-middel. Både i sjampo, balsam og hårstyling, antiperspiranter, kremer, flytende såpe og geléer og i sminke brukes det siloksaner.

Siloksanene fordamper lett. Antakelig fordamper så mye som 70 % av siloksaninnholdet fra hudpleieproduktet under bruk, og føres derfor med luft og vind over store avstander.

Kosmetiske produkter som såpe, hudpleieprodukter, deodoranter og sminke er den største kilden til utslipp av disse stoffene i Norge. Bare her i landet er det årlige utslippet av alle typer siloksaner på 365 tonn. Prøver fra avløpsslam viser at mengden av de ringformede siloksanene D4, D5 og D6 har økt betraktelig de senere år, noe som tyder på at forbruket øker (kilde: Miljøstatus).

Hva er problemet med siloksaner?

Siloksaner brytes nesten ikke ned i naturen. I stedet hoper de seg opp i næringskjeden og blir mer og mer konsentrert jo lenger opp i kjeden vi kommer. Det er flere ganger målt betydelige mengder siloksaner i torsk fra Oslofjorden og i ferskvannsfisk i Mjøsa, Randsfjorden og Femunden.

Noen siloksaner, som D4, er mistenkt for å være hormonforstyrrende.

Lover og regelverk

Bruken av siloksaner blir regulert av flere EU regelverk – eller er i ferd med å bli det. Siloksanene D4, D5, og D6 står på kandidatlista til EU. Den inneholder stoffer som gir stor grunn til bekymring, og som det jobbes med å regulere bort.

Unngå skadelige kjemikalier med Svanemerket

Svanemerket forbyr siloksanene D4, D5 og D6.