Svanemerkede klær

Er du ute etter mer miljøvennlige jeans, babyklær, ulltøy eller andre klær? Det er mange svanemerkede moteklær å velge mellom i norske butikker. Men hva betyr det at et klesplagg er svanemerket?

Svanemerket merkelapp på et klesplagg.
Hva betyr at det et plagg er svanemerket? Foto: Werner Anderson

Å produsere klær er en lang og komplisert prosess som ofte foregår i flere verdensdeler. Veien er lang fra bomullsmark til bukse, eller fra sau til ullgenser. All produksjon — av alle slags produkter – belaster miljøet, og tekstilproduksjon er ikke noe unntak:

  • Dyrking av bomull legger beslag på store landområder, bruker veldig mye vann og store mengder giftige sprøytemidler
  • Mulesing av merionosau gir ullproduksjon etiske utfordringer
  • Viskose-stoff, som er laget av trevirke, er både svært energikrevende å lage og produseres ofte med hjelp av en rekke problematiske kjemikalier.

Svanemerket stiller strenge krav til hele produksjonsprosessen – fra bomullsmark til butikkhylle. Vi vurderer alle relevante miljøproblemer som kan oppstå underveis, og peker på de produktene som helhetlig sett er de beste miljøvalgene. Miljøkravene er mange, konkrete og strenge, og produsentene må dokumentere at de oppfyller dem. Vi sjekker alt og vi drar på kontrollbesøk på produksjonsstedet uansett hvor det er i verden.

Hva er klærne laget av?

Råvarene til tekstilproduksjon er for eksempel bomull, lin, silke, viskoser og ull. Svanemerket krever at 100 % av bomullen brukt i svanemerkede klær skal være økologisk. Den er ikke sprøytet med syntetiske sprøytemidler, noe som ellers er et stort miljøproblem lokalt der bomullen dyrkes. For arbeidstøy er det egne krav på dette området.

Når det gjelder ull, krever Svanemerket at den skal være mulesing-fri, og produksjonen av viskose-stoff skal ikke gi store utslipp av klorgass, svovel eller sink

Streng kontroll med kjemikalier

Å forvandle et fiber til et plagg krever både mye energi og mange ulike kjemikalier. Tekstilfiberen skal vaskes, kanskje kardes, spinnes, farges, vaskes igjen, og kanskje etterbehandles til slutt. Dette gjør produsentene for at det ferdige plagget skal være pent, ikke farge av seg, ikke krympe så mye, ikke klø og så videre.

Svanemerket stiller strenge krav til hvilke kjemikalier som kan brukes og hvordan de skal håndteres av fabrikken før, under og etter bruk. Vi stiller også krav til utslipp av prosessvann fra fabrikken lokalt der den ligger.

Arbeidsforhold

De siste årene har vi sett flere grelle eksempler på at tekstilproduksjonen ikke bare belaster miljøet, men også menneskeverdet. Ofte ligger fabrikkene i lavkostland der arbeidskraften er billig og reguleringen av arbeidsmiljø og ytre miljø er mangelfull.

Når det gjelder arbeidsmiljø krever vi at fabrikken skal oppfylle FNs/ILOs kjernekonvensjoner. Det betyr for eksempel at det ikke skal være tvangsarbeid eller barnearbeid, at arbeiderne ikke skal diskrimineres og at de skal ha frihet til å organisere seg.

Svanemerkets krav er de samme uansett hvor i verden fabrikkene ligger, og vi reiser alltid på kontrollbesøk på produksjonsstedet uansett hvor det ligger. Da sjekker vi at forholdene på fabrikken er slik vi krever.

God kvalitet

Det er viktig at de klærne vi kjøper har god kvalitet. Da kan vi bruke dem i lang tid og unngå å kjøpe nye. Svanemerket stiller derfor flere krav til klærnes kvalitet. For eksempel skal svanemerkede klær holde godt på farge og fasongen, og være av minst samme kvalitet som tilsvarende andre plagg som er på markedet. Den gode kvaliteten skal dokumenteres gjennom spesifikke tester, og vi sjekker at alt har skjedd etter boka.

Uavhengig og offisiell sertifisering av klær

Det er enkelt å gi seg selv og egne produkter et grønnlig skjær. Noen produsenter er rundhåndet med å beskrive den miljømessige fortreffeligheten til egne produkter. Det er ikke lett for en forbruker å vite hvilke produkter som faktisk er mer miljøvennlige enn andre.

Det var nettopp derfor Svanemerket ble opprettet for litt over 30 år siden. Da var det også mange selverklærte miljøprodukter på markedet. Myndighetene opprettet Svanemerket som et offisielt miljømerke i alle de nordiske landene. Denne miljømerkeordningen er en nøytral tredjepart. Merket er jo verken en produsent eller en selger av produktene, men en instans som står imellom og gir oppskrift på hvordan den mest miljøvennlige produksjonen skal foregå.

Forbruksreduksjon

Vi har et enormt forbruk av klær. Nordmenn har i snitt 359 klesplagg i skapet. 70 av dem brukes aldri. Det store kleskonsumet er svært miljøbelastende, både når det gjelder bruk av landarealer, forbruk av vann som er et knapphetsgode mange steder i verden, massiv bruk av sprøytemidler, bruk av et vidt spekter av kjemikalier, transport av råvarer og ferdige produkter rundt i verden, og et stort avfallsproblem til slutt. Noen kjøper klær de senere kaster uten å brukt dem en eneste gang. Dette må vi rett og slett slutte med.

Tenk deg derfor godt om før du handler. Er det nødvendig å kjøpe noe nytt? Kanskje du har noe liggende i skapet som er like fint? Hvor mange par jeans trenger du egentlig?

Men når det er sagt: Noen klær skal du jo ha. Og da er det viktig at de klærne du velger er laget med hensyn til både natur, miljø og menneskeverd. Svanemerkede klær er sånn.

Se utvalget av svanemerkede klær hos

Les mer