Svanemerket gjør det enkelt å ta gode valg når du er gravid

Mengden av informasjon og tips kan bli overveldende og kanskje til og med forvirrende når du er gravid. Svanemerket hjelper deg til å ta gode valg for både helse og miljø.

Gravid dame sitter i seng
Når du er gravid legger du grunnlaget for både barnets og dine egne vaner i lang tid fremover.

Du skal både være oppmerksom på hva du spiser og drikker, hva du smører deg inn med og hva du omgir deg med. Samtidig som du skal forholde deg til nye store følelser og forandringer i kroppen.

Det er nå du legger grunnlaget for både barnets og dine egne vaner i lang tid framover. Svanemerket er her for å hjelpe deg med å gjøre gode valg for barnet ditt og for deg selv. Valg som er de beste for både helse og miljø.

Vår kjemiske hverdag

Når du er gravid, er det ekstra viktig å være oppmerksom på hvilke kjemikalier du utsetter deg selv og barnet ditt for. Det lille barnet i magen er nemlig sårbart over for selv små mengder kjemi.

I kosmetikk og hudpleie, møbler, elektronikk, leker, rengjøringsmidler, tekstiler, papir og mange andre produkter kan det være stoffer som er skadelige for mennesker, dyr og planter. Vi kommer alle i kontakt med slike stoffer hjemme, på jobb og i det offentlige rom.

Stoffene forekommer kanskje bare i ørsmå mengder, men noen av dem lagrer seg i kroppene våre, og vi vet ikke nok om hvordan miksen av dem kan påvirke helsa og miljøet på lang sikt. Det er best å kutte ned på kontakten med slike skadelige stoffer alle steder der vi kan. Det kan du gjøre ved å velge produkter med Svanemerket på. Vi stiller svært strenge krav for å sikre at produktene virker som de skal uten å true helse, natur og miljø.

Bærekraftig forbruk

Hva er miljøvennlig? Hva er viktigst? Det er lett å bli overveldet av miljøproblemene vi har. Klimaendringer, miljøgifter og andre problematiske kjemikalier, tap av biologisk mangfold og ikke minst overforbruk av jordens ressurser truer planetens tålegrenser.

All produksjon belaster miljøet. Så når vi produserer og forbruker mer og mer, belaster vi naturen mer og mer. Alle våre små hverdagsvalg påvirker miljøet fordi vi er så mange som gjør dem. Igjen og igjen og igjen.

Her er også løsningen: Ved å bli klokere forbrukere og smartere produsenter kan vi ha fine og holdbare ting – uten å skade miljøet.

Bærekraftig utvikling handler om at vi må legge om hvordan vi forvalter jordas ressurser, hvordan vi produserer, forbruker og lever slik at all vår menneskelige virksomhet foregår på en måte som ikke går ut over kommende generasjoners mulighet til å gjøre det samme. Vi må bruke naturens ressurser, men ikke bruke dem opp.

Forelder holder hånden til nyfødt baby
Det er barna våre som skal arve jorden.

Nytter det?

Miljøproblemene vi har – knyttet til klima, kjemikalier, tap av biologisk mangfold, overforbruk av ressurser – kommer av produksjon og forbruk, i stort og i smått. Vi lever i et forbrukssamfunn, og har mange flere ting nå enn før. Og vi bruker dem i kortere tid enn før. Sammenlign hvordan ditt eget barnerom så ut med hvordan dagens barnerom er. Eller din barndoms hytte med hyttene folk nå bygger. De er fylt med mange flere ting og mye mer komfort.

Hvert år fødes det 60 000 barn her i landet. Det betyr at det er mer enn 100 000 ferske foreldre som tenker på akkurat det samme som deg. Drøye 200 000 hvis vi tar med alle dem som har en ettåring på armen. 200 000 mennesker som hver eneste dag går rundt og gjør valg på vegne av dette lille barnet. Og hvis vi i tillegg tar med alle besteforeldrene… Det er klart det teller hva alle dere velger!

Vi gjør det vanskelige enkelt

Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden. Jobben vår er å gjøre det lettere for forbrukerne å ta gode miljøvalg. Våre kjemikere, ingeniører og andre miljøeksperter stiller strenge og helhetlige krav til produkter som skal svanemerkes. Her er det ingen lettvintheter. Vi vurderer hele livssyklusen til produktet og vi ser på alle relevante problemer for helse og miljø underveis. Alt må dokumenteres, og vi dobbeltsjekker alt.

Det er ganske krevende, både for oss og for produsentene. Men vi gjør det for at du skal få bedre mulighet til å velge grønt. Og for den verdenen barnet ditt skal vokse opp i.

Les mer