Svanemerkede stelleprodukter til baby

Vask og stell barnet ditt med trygge og gode produkter uten problemkjemi. Svanemerket hjelper deg å gi de minste en god start.

Barn er ekstra sårbare. Velg svanemerkede stelleprodukter.

Barn er ekstra sårbare. De har små kropper som ikke er ferdig utviklet ennå. Hudoverflaten er stor, og selve huden er 30 prosent tynnere enn voksen hud. Dette gjør barnehud mer gjennomtrengelig. Derfor er det svært viktig at de kremene og såpene du bruker på barnet ikke inneholder mange kjemikalier som kan påvirke barnet negativt. Svanemerket hjelper deg å gi barnet en god start.

Hvorfor er vi opptatt av hvilke kjemikalier som er i kremer og såper?

Barnet ditt blir ikke akutt sykt av å bli vasket og smurt inn med produkter som inneholder de kjemikaliene vi snakker om her. Problemet er at vi kommer i kontakt med så mange små doser med skadelige kjemikalier hele tiden. Helt fra før vi er født og hele livet ut. Og vi vet for lite om hvordan denne kjemiske cocktailen påvirker helsa vår på lang sikt. Hvorfor ta risikoen?

Det er også et stort problem at flere slike gifter nesten er umulig å bli kvitt når de først har kommet ut i naturen. De brytes svært langsomt ned og er et miljøproblem i lang tid. Derfor er det all grunn til å redusere bruken av dem overalt der vi kan. Svanemerket er et verktøy for det.

Streng kontroll

Svanemerket, som er det offisielle miljømerket i hele Norden, har streng kontroll på hva svanemerkede produkter kan inneholde. Vi stiller alltid svært strenge krav til de kjemikaliene som kan brukes, og er alltid strengere enn norske myndigheter. Vi forbyr hormonforstyrrende stoffer (som parabener), siloksaner (D4, D5, D6) som er lite nedbrytbare og stoffer som er sterkt forbundet med allergi. Du unngår også mikroplast, organiske fluorstoffer og parfyme ved å velge svanemerkede produkter til barnet ditt.

Det finnes et stor utvalg svanemerkede barneprodukter på det norske markedet, både på apotek og i dagligvarehandelen. Under ser du hvilke dette er.

Babyoljer og -såper

Badesåper og babyoljer til barn er parfymefrie og inneholder for eksempel ikke hormonforstyrrende stoffer. Vi regulerer også bruk av konserveringsmidler strengt.

Gi barnet ditt en god start ved å velge svanemerkede produkter.

Sjampo og balsam

I en del hårpleieprodukter brukes det mykgjørende siloksaner og til og med fluorstoffer (per‐ og polyfluorerte forbindelser). Noen av siloksanene fordamper veldig lett og kan fraktes over store avstander med vær og vind. De lagrer seg i kroppene til dyr og mennesker og er tungt nedbrytbare. Fluorstoffer er også svært vanskelige å bryte ned og lagrer seg i kroppene til dyr og mennesker, der de kan gi nedsatt fruktbarhet, være kreftfremkallende og gi leverskader.

Svanemerkede produkter til barn inneholder ikke fluorstoffer, parabener, siloksanene D4, D5 og D6, parfyme, hormonforstyrrende eller allergifremkallende stoffer.

Kremer og salver

Det er viktig å ta vare på den sarte barnehuden. I de svanemerkede kremene er det ingen hormonforstyrrende eller allergifremkallende stoffer, ikke parfyme og ingen mikroplast.

Du finner både zinksalver, bodylotion og rikere kremer til barn med Svanemerket.

Våtservietter

Våtservietter kan være fine å ha med når man er ute på farten. Kjekke å tørke søl med, eller når bleia må skiftes litt utenfor allfarvei. Også her kan du enkelt finne svanemerkede varianter der du handler til hverdags. Ingen av dem inneholder parfyme, parabener, methylisothiazolinone (MI) – et omdiskutert konserveringsmiddel – eller annen problemkjemi.

Les mer