Terrassebord: Gode miljøvalg

Skal du bygge terrasse? Velg terrassebord av svanemerket holdbart tre, så unngår du både tre fra regnskog, miljøgifter og annen problemkjemi.

Svanemerkede terrassebord har god kvalitet uten at de inneholder miljøgifter og andre kjemikalier vi bør unngå. Denne terrassen er lagt med Kebony Character. Foto: Kebony

Treplanker som brukes ute, blir eksponert for både vær, vind og mikroorganismer som er overalt i naturen. Det vi helst vil unngå er at treet blir angrepet av fukt og råte. Derfor settes tradisjonelt holdbart trevirke inn med kjemikalier som skal holde fukten ute, og som dreper mikroorganismer som kan få treet til å mugne og råtne.

Giftfritt på terrassen

Ofte brukes tungmetaller eller andre giftstoffer (biocider) til dette. Mange av stoffene er miljøgifter eller andre problematiske kjemikalier, og disse stoffene kan lekke ut i hagen din under bruk. Heldigvis finnes det andre og giftfrie metoder for å oppnå holdbart tre. Produsenter av svanemerkede terrasseplanker benytter seg utelukkende av giftfrie metoder.

Verken tre trykkimpregnert med tungmetaller som kobber eller tilsatt biocider (kjemiske stoff som dreper andre organismer), eller komposittmaterialer av tre og plast kan få Svanemerket.

Svanemerket stiller også strenge krav til skogdriften som trevirket stammer fra. Treet må være sertifisert bærekraftig, og kan i praksis ikke komme fra regnskog.

Tips til mer miljøvennlig oppussing