Aluminium i deodoranter og antiperspiranter

I svettehemmende antiperspiranter er det aluminium. Hvorfor er det slik, og er det noe å bekymre seg for?

Kvinne som tar på deodorant.
En deodorant bare dekker over svettelukt, mens en antiperspirant også hemmer svetten. Mange antiperspiranter gjør dette ved hjelp av aluminium. Er det skadelig? Foto: GettyImages

Hva er forskjellen på en antiperspirant og en deodorant?

På engelsk heter å svette «to perspire». Antiperspirant betyr dermed «mot svette». En roll-on eller deo-spray som er antiperspirant hemmer altså at du svetter. En deodorant gjør ikke dette, men inneholder gjerne parfyme som dekker over eventuell svettelukt.

Hvorfor inneholder antiperspiranter aluminium?

Aluminiumsalt er virkestoffet i alle antiperspiranter. Enkelt forklart hemmer saltet svetteproduksjon. Dermed svetter du ikke så mye under armen, og det blir mindre fukt og lukt.

Finnes det alternativer til aluminium i antiperspiranter?

Aluminiumsalt er i dag det mest effektive stoffet i produkter som skal fungere svettehemmende. I stedet kan man la være å hemme svetteutviklingen, og bare dekke over lukten med parfyme. Andre alternativer for å redusere svettelukt er å tilsette bakteriehemmende stoffer som f.eks. triklosan, som er en miljøgift som både er helse- og miljøskadelig. Triklosan er ikke tillatt i svanemerkede produkter.

Det finnes alternative antiperspiranter som kaller seg aluminiumsfrie. Et eksempel er såkalte krystalldeodoranter, men disse inneholder også aluminiumssalt.

Hva er aluminium?

Aluminium er et vanlig grunnstoff som finnes over hele verden. Vi kommer i kontakt med aluminium gjennom mat, drikkevann, legemidler og kosmetikk – som antiperspiranter. I antiperspiranter er det forskjellige aluminiumssalter som blir brukt. Vanligvis er det aluminium hydroksyklorid eller aluminium zirconium tetraklorohydrat som brukes her.

Er det farlig?

Som med alle stoffer kan aluminium være skadelig i store konsentrasjoner. Det er imidlertid utbredt enighet i forskningsmiljøer om at vanlig inntak av aluminium (mat, drikke og kosmetikk) ikke er helsefarlig. Likevel bør du ikke bruke antiperspirant eller annen kosmetikk på sår eller skadet hud.

Solid kunnskapsgrunnlag

Svanemerkets krav er satt ut fra tilgjengelig vitenskapelig kunnskap. Vi baserer oss på helse- og miljøegenskapene til ingrediensene og på anbefalinger fra myndigheter og andre fagmiljøer.

Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) i EU samler informasjon fra ulike forskningsrapporter. De sammenstiller, vurderer og kommer med anbefalinger for innholdsstoffer i kosmetikk. I mars 2020 kom SCCS med nye anbefalinger når det gjelder aluminium i deodoranter og antiperspiranter. De sier at det er trygt å bruke deodoranter og antiperspiranter som inneholder aluminium, men konsentrasjonen av aluminium bør ikke være høyere enn 6,25 % i roll-on, og 10,6 % i spray-deodoranter.
(Se original tekst/pdf hos SCCS)
Svanemerkede antiperspiranter følger denne anbefalingen.

Les mer