Hva er siloksaner?

Siloksaner brukes i hudpleieprodukter, hårpleie, rengjøringsmidler, bilpleiemidler og som tilsetning i drivstoff. Siloksaner brytes sakte ned og lagrer seg i levende organismer. De kan også skade evnen til å få barn.

Kvinne som vasker håret med sjampo.
Siloksaner brukes mye i produkter til hud og hår. Siloksanene D4, D5 og D6 står på den norske prioritetslista. Det er en liste over kjemikalier som utgjør en alvorlig trussel mot helse og miljø. Disse stoffene er ikke tillatt i svanemerkede produkter.

Siloksaner er mye brukt i hudpleieprodukter og kosmetikk. De brukes som mykgjørende middel, anti-statisk middel, løsemiddel, og som fuktmiddel og antiskum-middel. Både i sjampo, balsam og hårstyling, antiperspiranter, kremer, flytende såpe og geléer og i sminke brukes det siloksaner.

Siloksanene fordamper lett. Antakelig fordamper så mye som 70 % av siloksaninnholdet fra hudpleieproduktet under bruk, og føres derfor med luft og vind over store avstander.

90 % siloksaner i enkelte produkttyper

Den europeiske komiteen for forbrukersikkerhet (Scientific Comittee of Consumer Safety, SCCS) sier at i hårstylingprodukter kan oppimot 90 % av produktet bestå av D5 (Kilde: Miljødirektoratet: Kontroll av siloksaner i kroppspleieprodukter 2021).

Kosmetiske produkter som såpe, hudpleieprodukter, deodoranter og sminke er den største kilden til utslipp av disse stoffene i Norge. Bare her i landet er det årlige utslippet av alle typer siloksaner på 365 tonn. Prøver fra avløpsslam viser at mengden av de ringformede siloksanene D4, D5 og D6 har økt betraktelig de senere år, noe som tyder på at forbruket øker (kilde: Miljøstatus).

Hva er problemet med siloksaner?

Siloksaner brytes nesten ikke ned i naturen. I stedet hoper de seg opp i næringskjeden og blir mer og mer konsentrert jo lenger opp i kjeden vi kommer. Det er flere ganger målt betydelige mengder siloksaner i torsk fra Oslofjorden og i ferskvannsfisk i Mjøsa, Randsfjorden og Femunden.

Noen siloksaner, som D4, er mistenkt for å være hormonforstyrrende.

Lover og regelverk

Fra 1. februar 2020 er det forbudt å ha mer enn 0,1 % av D4 og D5 i hud- og hårpleieprodukter som skal skylles av med en gang (rinse-off-produkter). Det vil si sjampo, balsam og såper.

Det er også forbudt å tilsette D4 i kosmetiske produkter generelt fordi denne siloksanen er mistenkt for å skade evnen til å få barn.

I produkter som ikke skal skylles rett av er disse stoffene fremdeles tillatt. Det betyr at du feks i produkter til hårstyling kan finne store mengder siloksaner av typen D5.

Unngå skadelige kjemikalier med Svanemerket

Svanemerket forbyr siloksanene D4, D5 og D6.

Les mer