Bygningsplater med lavere miljøbelastning

De er i veggene, taket og gulvet – bygningsplatene er overalt i et bygg. Derfor er det viktig å gjøre gode miljøvalg også her.

Stabel med byggeplater
Relevante miljøutfordringer for byggeplater er både hvor bærekraftig skogsdriften er og hvor mye energi og kjemikalier som går med når tremassen varmes opp og presses sammen til byggeplater. Dette er viktige områder Svanemerket stiller strenge krav til. Foto: GettyImages

Bygningsplater kan være laget av tre (finér, trefiber og spon) eller av gips og mineraler (steinull, glassull).

Sponplatene blir produsert ved at trespon eller sagflis blandes med lim og presses hardt sammen under stort trykk og høy varme. Dette er svært energikrevende, og det brukes en god del kjemikalier for å få ønsket resultat.

Svanemerkede bygningsplater er laget av sertifisert trevirke eller gjenvunnet materiale. De inneholder minimalt med miljø- og helseskadelige stoffer, har god holdbarhet og kan enkelt gjenbrukes. Økt gjenbruk av byggematerialer som dette er helt avgjørende for at vi skal klare å kutte klimagassutslipp og få fart på den sirkulære økonomien.

Svanemerket stiller strenge krav til lavere energiforbruk i produksjonen av sponplatene. Det gjør dem til gode klimavalg.

Tips til mer miljøvennlig oppussing