Oslos første svanemerkede boligprosjekt

I dag har Oslo fått sitt første svanemerkede boligprosjekt: Green Park på Torshov, som er bygget av JM.

Cathrine Pia Lund, direktør i Svanemerket, Hanna Marcussen, Oslos byråd for byutvikling, Hilde Vatne, direktør i JM og Nina Solli, direktør i Byggenæringens Landsforening smiler fornøyd etter å ha markert at Oslo har fått sitt første svanemerkede bygg: boligkomplekset Green Park på Torshov, bygget av JM.

– JM har mål om å være markedsledende innen bærekraftsarbeidet, og vi er veldig fornøyd med dette første svanemerkede prosjektet i Oslo. Jeg er glad for at vi kan stå her i dag og vite at vi har tatt veldig viktige skritt i retning av mer miljøvennlig produksjon og mer bærekraftige boliger, sa Hilde Vatne, direktør i JM Norge.

Allerede i 2018 vedtok JM at boligene de bygget deretter skulle være svanemerket. I dag bygger JM utelukkende svanemerkede boliger i både Norge, Sverige og Finland. AT JM har tatt en så tydelig posisjon var også noe Oslos byråd for byutvikling, Hanna Marcussen gjorde et poeng av:

– Jeg er utrolig glad for at vi har en byggebransje som i så stor grad støtter opp om Oslos klimastrategi, og at JM går foran med svanemerking er veldig flott. Jeg håper at Green Park bare er det første av mange boligprosjekter i Oslo og resten av landet som innfrir kravene til Svanemerket, og at JM også inspirerer andre utbyggere til å svanemerke byggene sine, sa Marcussen.

– Dette bygget er et utstillingsvindu for moderne boligbygging, det er inspirerende å se, sa Cathrine Pia Lund, direktør i Svanemerket. – Men jeg vil legge til at både skoler, barnehager og omsorgsbygg også kan sertifiseres med Nordens offisielle miljømerke, og det er en oppfordring til Oslo kommune, sa hun med et smil retning byråden.

Høy kvalitet, lav miljøbelastning

Svanemerkede bygg har høy kvalitet og lav miljøbelastning. Både selve bygget, alle byggematerialene og byggeprosessen oppfyller strenge krav til klima og energieffektivitet, kjemikalier og kvalitet. Green Park har for eksempel solcellepaneler som gir energi til å varme opp fellesarealene, de har god sykkelparkering og felles el-lastesykkel til beboerne. På taket, der lisensoverrekkelsen foregikk, er det plantekasser med både pryd- og nyttevekster, og ikke minst en fantastisk utsikt over hele byen.

Green Park ligger sentralt til i Sandakerveien på Torshov i Oslo. Illustrasjon: JM.

Green Park er JMs 15. prosjekt som blir svanemerket. JM svanemerker alle sine boliger i Norge, Sverige og Finland, og har ytterligere 35 prosjekter under oppføring rundt Trondheim, Bergen, i Vestfold, Viken og Oslo.

– Her viser JM igjen at de er en offensiv aktør, og en viktig motor i det grønne skiftet i byggenæringen, sa Nina Solli, nytilsatt administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL). Solli sa at en motivasjon for å søke stillingen var å kunne bidra til denne miljødugnaden.

Fakta om svanemerkede bygg

Både klima, kjemikalier og sirkulær økonomi blir ivaretatt i Svanemerkets krav til bygg. Et slik bygg kjennetegnes av:

  • Lavt energiforbruk
  • Godt inneklima
  • Streng kontroll på kjemikalier
  • Bærekraftig sertifisert tre
  • Høy byggteknisk kvalitet

Les mer