Statens Vegvesen kåres til Årets innkjøper

Statens Vegvesen har besluttet at alle anskaffelser til egen drift skal følge de strengeste miljøkravene, og bruker Svanemerket eller tilsvarende der det er mulig.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide, veidirektør Ingrid Dahl Hovland og administrerende direktør i Miljømerking Norge under utdelingen av prisen for Årets innkjøper.

Det har de gjort det med imponerende hastighet, samtidig som de skaper ringvirkninger langt utover egen drift. Nå er de kåret til Årets innkjøper i Nettverk for miljømerket innkjøp.

Offentlige anskaffelser er en motor i det grønne skiftet. Med 740 milliarder i potten hvert år, vil en samlet innsats for å velge de mest miljøvennlige løsningene ha stor betydning.

– Vi heier på de som ligger i forkant og bidrar til å gjøre det enkelt. Det gjør Statens Vegvesen. De krever at innkjøp skal være miljømerket med Svanemerket eller tilsvarende merker. Det gir miljøgevinst og skaper forutsigbarhet for næringslivet, og dette er vesentlig for en raskere grønn omstilling, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Miljømerking Norge, som forvalter de to offisielle miljømerkene Svanemerket og EU Ecolabel.

Under Arendalsuka mandag overrakte hun og Norges klima- og miljøminister Espen Barth Eide prisen for Årets innkjøper til Statens Vegvesen.

Juryens begrunnelse

Juryen er imponert over at Statens Vegvesen på rekordtid har gjort endringer i sin innkjøpspraksis til egen drift, og at de bruker Svanemerket eller tilsvarende miljømerker på nær samtlige områder der det er mulig.

De stiller krav som sikrer at de både oppnår ønsket miljøgevinst, og samtidig gir de leverandører som trenger det, tid til å omstille seg for å møte kravene i anbudene. Det gir leverandørene en økonomisk trygghet og bidrar til at virksomheter i alle størrelser kan delta i konkurransen. Det er gode nyheter for miljøet, samtidig som det gir økonomisk forutsigbarhet til leverandører i deres omstilling mot grønnere løsninger.

Årets vinner samarbeider også aktivt med leverandørmarkedet og søker samarbeid med andre innkjøpere for å stille likelydende krav sånn at leverandørene vet hva de kan forholde seg til. Dette bidrar til en raskere grønn omstilling.

Her kan du se en oppsummering fra overrekkelsen på Arendalsuka.

Kåringen baseres på følgende kriterier:

  • Stadig forbedring
  • Oppnår vekst i andel miljømerkede varer og tjenester
  • Er en krevende innkjøper
  • Skaper ringvirkninger

Tidligere vinnere er Storebrand og Sykehusinnkjøp, og fremoverlente kommuner som Drammen, Ålesund og Bærum.