Søve bruker resirkulert metall i lekeapparater for å nå klimamål

Lekeapparatfabrikken Søve fikk hjelp av Hydro til å klare svanemerkets ambisiøse miljø- og klimakrav. Resultatet er mer bærekraftige produkter laget av resirkulert metall, klare til lek og moro for barna.

Da Bergen kommune varselet om grønne anskaffelser i 2019, og ønsket seg flere svanemerkede produkter, gikk det ikke lang tid før den familieeide lekeapparatfabrikken Søve var på ballen.

Søve var fast bestemt på å vinne anbudet for lekeapparater til byens lekeplasser og barnehager. Det var bare ett problem: aluminiumen, som de har brukt som et bærende element i alle sine produkter siden tidlig 2000-tallet, sto ikke til svanemerkets miljøkrav.

– For at vi skulle få svanemerket produktene våre måtte vi enten bytte til et helt annet materiale i stolpene våre, eller så måtte vi få Hydro til å levere aluminium med en mye høyere andel resirkulert materiale, sier daglig leder i Søve, Elna Strømme.

Samarbeider med Hydro

Strømme bestemte seg derfor for å sjekke med Hydro, den verdensledende
aluminiumsprodusenten, om de kunne hjelpe hennes fabrikk med å redusere
klimagassutslippene tilknyttet produktene, sånn at de kunne møte kravene fra
Svanemerket.

Strømme legger ikke skjul på at hun var usikker på om store Hydro kom til å bry seg nok om Søves relativt små ordre til å legge om og tilpasse produksjonen sin. Men til stor glede var bekymringen kortvarig.

Heldigvis endte det med at Hydro startet med produksjon av et karbonfattig aluminium med høyt resirkulert innhold til oss i Søve. Og da var egentlig veldig mye av det andre i prosessen med å svanemerke produktene våre greit.

Elna Strømme, daglig leder i Søve.
Søve lager lekeapparater med resirkulert metall fra Hydro, og er verdens største produsent av svanemerkede utendørs lekeapparater. Foto: Søve

Ambisiøse miljøkrav har positive ringvirkninger

Aluminiumet som tok over jobben som stolper i lekeapparatene til Søve heter Hydro CIRCAL. De leveres til Søve fra Hydro Extrusion Norge, Hydros ekstruderingsanlegg i aluminium i Magnor.

– Jeg måtte jo se etter gode løsninger for Søve, sier salgssjef i Hydro, Mads Åge Madsstuen.

– Hva slags muligheter har vi i Hydro som innfridde kravene som Svanemerket stiller? Jo, vi har Hydro CIRCAL. Det er resirkulert aluminium fra metall som har levd livet, sier han.

Hydro CIRCAL er et karbonfattig aluminium med minst 75 prosent resirkulert innhold. Materialet som resirkuleres kommer fra forbrukere. I bransjen kalles dette for forbrukerskrap, og er et mer miljøvennlig materiale enn resirkulert aluminium fra prossesskrap i produksjonen. Forbrukerskrap som resirkuleres er alt fra aluminiumsdunker, ølbokser og dørvinduer, til bildeler og gamle veiskilt.

Salgsdirektør Thomas Almli forteller at Hydro har hatt Hydro CIRCAL i produktporteføljen i flere år, men at få kunder har villet betale den prisen det koster å produsere dette produktet.

– Derfor var det veldig gledelig at Søve virkelig ønsket å gå den veien sammen med oss i Hydro, forteller Almli.

Hydro CIRCAL er et karbonfattig aluminium med minst 75 prosent resirkulert innhold. Foto: Hydro

Bærekraftsarbeidet imponerer

Søves arbeid med bærekraft har gjort inntrykk på administrerende direktør i Hydro Extrusion Norge, Morten Bråten. Han er særlig imponert over Søves fremoverlente tilnærming til materialvalg, som følge av skjerpede miljøkrav.

– Vi er stolte av å være deres leverandør, og for å kunne levere innenfor Søves krav. Når det gjelder Hydro CIRCAL, så garanterer vi at utslippstallene og resirkuleringsprosent stemmer. Jeg tror nok at begge deler har bidratt til at flere begynner å tenke i samme baner som Søve, og det er en utvikling som kan glede flere enn bare oss i Hydro, sier Bråten.

Ambisiøse miljøkrav fra Svanemerket har vist seg å være positivt for alle. Søve er nå verdens største produsent av svanemerkede utendørs lekeapparater. Hydro har på sin side også merket en markant økning i etterspørselen av lavkarbonaluminium og resirkulert aluminium.

Om Søve

  • Norges største produsent av utendørs leke- og aktivitetsapparater, og forhandler av parkutstyr og treningsapparater.
  • All produksjon av egne lekeapparater foregår på Ulefoss i Telemark.
  • Rundt 85 prosent av egenproduserte produkter er svanemerket.
  • Verdens største produsent av svanemerkede utendørs lekeapparater, og den eneste svanemerkede i Norge.
  • Omsetning i 2022: 82 millioner norske kroner.

Om Hydro CIRCAL

  • Hydro CIRCAL er et karbonfattig aluminium med minst 75 prosent resirkulert innhold/forbrukerskrap.
  • Resirkulert aluminium reduserer energibruken i produksjonsfasen betraktelig, uten at det går ut over kvaliteten på aluminiumen.
  • Hydro CIRCAL er et mer bærekraftig alternativ, utviklet for å hjelpe Hydros nærmere 30.000 kunder med å nå sine bærekraftsmål og oppfylle kravene fra stadig mer klimabevisste innkjøpere og sluttbrukere.
  • Hydro CIRCAL leveres fra Hydros ekstruderingsanlegg for aluminium i Magnor.
  • Hydro er et av verdens ledende aluminium- og energiselskap, og omsatte i 2022 for rundt 260 milliarder kroner.

Har du spørsmål om grønne anskaffelser? Ta kontakt.

Tormod Lien

seniorrådgiver anskaffelser

+47 92837959tl@svanemerket.no

Jorunn Amundgård

Seniorrådgiver anskaffelser

+47 97539580ja@svanemerket.no