PFAS og andre fluorstoffer

Svanemerket stiller strenge krav til bruk av fluor. Det gjør det enklere for deg å unngå de skadelige fluorstoffene i klær, matemballasje, bakepapir, møbler og skismøring.

Mange elsker å gå på tur, og har både vanntette og vindtette klær. Men mye av friluftsklærne våre inneholder organiske fluorstoffer, som har status som miljøgifter.

Hva er fluor?

Fluor er en svært bred betegnelse for alle kjemikalier som inneholder grunnstoffet fluor. Vi finner ulike fluorforbindelser overalt i naturen. For eksempel får vi i oss små mengder av såkalt uorganisk fluor fra drikkevann og mat.

Hva er PFAS?

Det finnes veldig mange fluorstoffer. En gruppe fluorstoffer vi er særlig bekymret for, kalles ofte PFAS: perfluorerte alkyl-stoffer. Kanskje har du sett forkortelsene PFAS, PFOA eller PFOS? De er del av den samme, store gruppa fluorstoffer. Det finnes i alt 7000 PFAS-stoffer i omløp .

De har til felles at de brytes svært sakte ned, de hoper seg opp i kroppen, og kan forstyrre immunforsvaret og dempe virkningen av vaksiner. PFASer kan også skade fosterutviklingen, gir økt risiko for kreft, nedsatt sædkvalitet, hormonforstyrrelser og fedme.

Hvorfor er det fluor i ting?

De organiske, fluorerte stoffene (PFASene) avviser vann og fett. Derfor brukes de i mange produkter vi gjerne vil at skal tåle vann og annen fuktighet godt. Dette gjelder for eksempel møbler, allværsjakker og andre klær, interiørtekstiler, matpapir, bakepapir, maling, stekepanner og andre kokekar, og i impregneringsmidler til klær og sko. Fluor blir også ofte brukt i skismøring som skal gi god glid.

Det produseres ikke PFAS i Norge. Alt som omsettes er importert, enten i form av kjemisk-tekniske produkter eller som ingrediens i faste bearbeidede produkter, som for eksempel allværsjakker.

Miljømerking og fluorstoffer

Svanemerket og EU Ecolabel stiller strenge krav til bruken av fluor i de relevante produkttypene. Når du velger et miljømerket produkt, er du derfor sikker på å unngå fluorstoffene. Det gjelder for eksempel:

  • Matpapir og bakepapir
  • Engangsemballasje som engangsbestikk, plastfolie, papptallerkner og pappemballasje
  • Møbler
  • Klær og andre tekstiler
  • Maling

Fluor i tannkrem

Fluor i tannkrem er ikke skadelig ved vanlig bruk. Tannkrem inneholder uorganiske fluorforbindelser – natriumfluorid – som har positiv effekt på tennene og knoklene våre fordi de gjør tennene motstandsdyktige for karies. Selv om uorganiske fluorforbindelser er skadelige i store mengder, er den mengden som brukes i tannkrem ikke et problem.

Les mer