Slik unngår du skadelige fluorstoffer

Ni tips som hjelper deg med å unngå organiske fluorstoffer (PFAS).

Organiske fluorstoffer (PFAS) brukes for eksempel for å gjøre allværsjakker og andre friluftsklær vanntette. Foto: Getty Images

Etter påtrykk fra bl.a. norske miljømyndigheter la EU i februar 2023 fram et forslag om å forby alle perfluorerte stoffer. Nå blir det saksbehandling av forslaget, og det vil ta litt tid før den endelige versjonen av regelverket til slutt trer i kraft. Men inntil det skjer: Her er noen tips til hvordan du kan unngå disse skadelige kjemikaliene i din egen hverdag.

Bruk svanemerket bakepapir

Svanemerket bakepapir, bakeformer og annen matemballasje inneholder ikke organiske fluorstoffer.

Dropp micropop

Pop popcorn i gryta og ikke spis micropopcorn. Emballasjen til mange typer micropopcorn inneholder skadelige fluorstoffer.

Tørk støv

Gjør rent jevnlig, gjerne én gang i uka. De perfluorerte stoffene blir over tid frigitt fra møbler, tekstiler og sko og blander seg med støv og hybelkaniner hjemme.

Vask hendene

Vask hendene. På den måten vasker du fluorholdig støv av. Særlig små barn bør vaske hendene ofte, fordi de er mest utsatt for støvet når de leker på gulvet.

Smør Svanemerket under skia

Skismøring kan inneholde fluorstoffer og fluorkarboner. Slike stoffer kan være skadelig både for miljøet og helsa vår. Tradisjonell skismøring som vanlig Swix rød, grønn og blå har ingen farlige stoffer mens Cera-F serien og VR-serien inneholder skadelige fluorstoffer. Hvis du bruker skismøring med fluor når du preparerer ski bør du gjøre dette utendørs for å unngå farlig fluordamp. Svanemerket skismøring er fluorfri. Selges blant annet på fjellsport.no

Velg fluorfri bilvoks

Kjøp bilvoks uten fluor, av samme grunn som i punktet over.

Impregnering med voks eller fett?

Ikke impregner vinterskoene dine hvis de kan klare seg med jevnlig bruk av lærfett for å holde stand mot snø og slaps. Hvis støvler eller skiklær må impregneres, så se etter produkter uten fluorstoffer, for eksempel midler som er basert på en blanding av voks og parafin. Bruk pumpe i stedet for spray, og impregnér alltid utendørs.

Vask nye klær før du bruker dem

Vask nye klær før du bruker dem. En gang er bedre enn ingenting, men det kan ta opptil tre vask før de største konsentrasjonene av fluorstoffer – og andre kjemikalier – er ute av plagget. Det er selvsagt ikke særlig miljøvennlig, for fluorstoffene renner jo ut med vaskevannet, så det er klart mye bedre å unngå å kjøpe klær med fluorstoffer. Det er i vanntett fritidstøy det er mest sannsynlig å finne fluorstoffer. Spør i butikken hva klærne inneholder, de plikter å kunne gi deg svar.

Møbler uten fluor

Velg svanemerkede møbler og tekstiler: De inneholder ikke fluorstoffer.