Vaskemiddel – rene klær er ikke alt her i verden

Klesvask. Du tenker kanskje mest på at klærne skal bli rene og at de skal lukte godt. I Svanemerket har vi litt flere krav.

Klart klærne dine skal bli rene, men ikke ved hjelp av kjemikalier som er klassifisert som kreftfremkallende eller allergifremkallende.

Valg av vaskemiddel virker kanskje ikke som noe viktig miljøvalg? Men tenk hvor utrolig mye klesvask det er, særlig hvis man er flere i familien. Hvor mange pakker vaskemiddel har du brukt det siste året, tro? Kanskje 10, litt under en pakke i måneden? I Norge er det 2,5 millioner husholdninger av ulike størrelse. Hvis alle bruker like mye som deg, blir det 25 millioner pakker vaskemiddel i året. Bare her i lille Norge. Selvsagt betyr det noe for helse, natur og miljø hva som er oppi alle de pakkene.

Luker bort helseskadelige kjemikalier

Og det bryr vi i Svanemerket oss mye om. Derfor stiller vi et tredvetalls krav til alle ingrediensene i vaskemiddelet. Ingen kjemikalier som er hormonforstyrrende er tillatt, for eksempel. Ikke stoffer som er klassifisert som allergifremkallende, kreftfremkallende eller som kan skade evnen til å få barn, heller. Skulle bare mangle, egentlig.

Beskytter livet i havet

Vaskemidler har veldig kort brukstid. Når vaskemaskinen er ferdig, renner vannet med det oppløste vaskemiddelet ned i avløpet. Alt sammen renses i renseanlegg, men det er ikke satt opp for å kunne fjerne kjemikalier som er oppløst i vann. Derfor havner mye av det som er i vaskemiddelet ditt i havet til slutt. Og derfor stiller Svanemerket også strenge krav til hvordan alle kjemikaliene påvirker natur og miljø. Vi krever at ingrediensene skal brytes lett ned i vann og at de skal være til minst mulig skade for plankton, fisk og skalldyr.

Alt henger sammen med alt her i verden. Også klesvasken din og livet i bøljan blå. Rart med det, gitt.