Svanemerkets krav til restaurant, kantine, og konferanse uten overnatting

Et svanemerket serverings- og konferansested skal oppfylle strenge miljøkrav ved å ha tatt et helhetsgrep om miljøarbeidet knyttet til energi, vann, mat, avfall, kjemikalier og innkjøp. Virksomheten skal arbeide strukturert og aktivt med å redusere sitt forbruk av ressurser og optimere driften.

Svanemerkede serveringssteder må servere bærekraftig mat som belaster miljøet mindre

Produktgruppen omfatter serverings- og konferansesteder uten overnatting, som for eksempel restauranter, kantiner, storkjøkkener, kafeer, konferansesenter og lignende. Catering-, take away- og fast food-restauranter kan også svanemerkes.

Kravene omfatter blant annet:

  • Servering av bærekraftig mat som belaster miljøet mindre. For eksempel skal det tilbys vegetarisk mat, gjerne bruke lokalproduserte råvarer og unngå truede fiske- og sjømatarter. Palmeolje kan ikke brukes i frityren.
  • Servering av en høy andel økologisk mat og drikke.
  • Energi- og CO2-reduserende tiltak for å begrense klimabelastningen.
  • Effektiv bruk av vann.
  • Effektiv kildesortering, for å sikre mulighet for materialgjenvinning og utnyttelse av ressurser.
  • Forebygging av matsvinn.
  • Forbud mot engangsartikler i daglig servering.
  • Strenge miljøkrav til engangsartikler for catering, take away og fast food.
  • Bruk av miljømerkede produkter til daglig rengjøring, oppvask, og tekstilvask for å begrense uønskede kjemikalier.
  • Bruk av en rekke miljømerkede produkter og tjenester.
  • Opplæring av de ansatte, så alle blir engasjert i miljøarbeidet.

Hva koster det?

Avgiftene reguleres årlig i henhold til pris- og lønnsindeks. Indeksreguleringen gjelder fra 1. januar hvert år.

Vil du vil vite mer om miljøsertifisering med Svanemerket?

Ta kontakt, så hjelper vi deg. Oppgi gjerne hvilket produkt du vurderer å miljømerke med Svanemerket.

Bjørn Olav Aarø Strandli

markedsansvarlig

+47 47705752bos@svanemerket.no