Nå kan bygningsdrift bli Svanemerket

Miljømerking er et effektivt verktøy for byggaktører som ønsker å jobbe systematisk med å redusere miljø- og klimaavtrykk fra driften av bygg. 

Det er mulig å miljømerke drift av boligbygg, kontorer, daginstitusjoner og treningssentre.  Foto: Gettyimages

Svanemerkets nye krav til byggningsdrift skal optimalisere ressursbruken og sikre høy miljøprestasjon gjennom hele byggets levetid.

– Alle bygg påvirker natur, miljø og klima, både under bygging og i drift. Derfor innfører vi nå krav til bygningsdrift for å redusere klimapåvirkningen, sikre et godt innemiljø og forlenge byggets levetid, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Miljømerking Norge, som forvalter det offisielle miljømerket Svanemerket og EU Ecolabel. 

Slik skal energityvene tas 

Bygg- og eiendomssektoren står for omtrent 15 prosent av Norges klimagassutslipp, der energibruk og avfall står for en betydelig del.

Med de nye kravene til drift skal energityvene tas. Det må oppfylles krav til separate målesystemer for oppvarming, kjøling og strøm. Dette gir bedre kontroll over forbruket. I tillegg kreves det kontinuerlig optimalisering av driften, som oppfølging av ventilasjon og oppvarming.

Må kartlegge klimarisiko 

Aktører som vil svanemerke bygningsdrift må kartlegge klimarisiko som vil påvirke bygget gjennom dets levetid. For eksempel skader fra vær og vind, og geografiske utfordringer som høyere havnivå og jordskred. 

Ifølge Finans Norge har vær og naturskader kostet 30 milliarder de siste ti årene. Majoriteten av dette er skader på bygninger.  

– Miljømerking er klimaarbeid satt i system. Ved å kreve miljømerking av driften, er man godt rustet til å møte både dagens og fremtidens krav om bærekraftig drift, sier Lund. 

Med allerede eksisterende krav til nybygg og rehabilitering blir Svanemerket nå et verktøy i hele byggets levetid.

Svanemerkets krav til bygningsdrift:

De 38 obligatoriske kravene dekker ni hovedområder. Kravene omfatter både daglig drift av bygget og løpende vedlikehold.  

  • Spare energi med kontinuerlig overvåking og optimalisering. 
  • Vurdere klimarisiko. 
  • Sikre et godt innemiljø ved å kontrollere fuktighet og sterkt begrense bruk av skadelige kjemikalier. 
  • Spare vann gjennom overvåking, optimalisering og vannbesparende teknologi. 
  • Gjøre resirkulering av avfall, reparasjon og gjenbruk enkelt for leietakere. 
  • Beskytte biologisk mangfold ved å unngå bruk av ugressmidler og bevare verdifulle naturområder. 
  • Bruke produkter og tjenester som oppfyller strenge helse- og miljøkrav. 

Det er mulig å miljømerke drift av boligbygg, kontorer og formålsbygg, som skoler og barnehager, samt daginstitusjoner og treningssentre. 

Ta gjerne kontakt ved spørsmål eller for en kommentar.

Bjørn Olav Aarø Strandli

markedsansvarlig

+47 47705752bos@svanemerket.no