Rekordmange nyansettelser i Svanemerket

Det er stor etterspørsel etter Svanemerket og grønne kjøpsvalg hos både forbrukere og profesjonelle innkjøpere. Svanemerket har derfor styrket laget med ytterligere syv ansatte.

Nye ansatte i Miljømerking Norge – Svanemerket i 2022. Fra venstre: Trude Ertresvåg, Jorunn Amundgård, Taran Henriksen, Aslak Dypbukt Grandum, Nina Margareta Høie, Sofia Ferm, Ann Kristin Larsen.

Miljøfag og lisensiering

Ann Kristin Larsen er ansatt som ny senior miljørådgiver. Hun har tidligere jobbet 20 år i Miljødirektoratet med farlig avfall, miljøgifter og kjemikalieregelverk – både nasjonalt, i EU og globalt. Hun er utdannet toksikolog fra Universitetet i Oslo.

– Jeg syns det er kjempegøy å få være med på å gjøre det enkelt for forbrukere og virksomheter å ta gode miljøvalg uten at de trenger å være eksperter selv. Vi kan bruke føre-var-prinsippet– og ligger i forkant av myndighetenes krav. Det er veldig motiverende, sier Larsen.

Aslak Dypbukt Grandum er ansatt som ny miljørådgiver med særlig ansvar for trykkeri og vaskehaller for kjøretøy. Han er utdannet lektor i matematikk, biologi og kjemi, med spesialisering i analytisk- og naturmiljøkjemi ved NTNU. Han har tidligere jobbet som lektor i realfag.

– Som miljørådgiver får jeg kombinere min bakgrunn innen miljøfag og formidling med min interesse for miljø og bærekraft. Jeg er veldig motivert av å kunne bidra til det grønne skiftet, og å jobbe i Svanemerket gir unike muligheter til å gjøre en reell forskjell, sier Grandum.

Taran Henriksen er ny miljørådgiver og jobber blant annet med lisensiering av hotell, kantiner, og rengjøring- og kaffetjenester. Hun har en master i miljøtoksikologi fra Universitetet i Bergen og har tidligere jobbet med mikroplastforskning i NORCE.

– Jeg gleder meg til å arbeide med å se og vurdere hele livssyklusen til produkter og tjenester vi alle bruker. Her er Svanemerket virkelig i front, og jeg er stolt over at jeg kan bidra til at vi forbrukere kan ta enkle og gode miljøvalg i hverdagen, sier Henriksen.

Sofia Ferm er lisensadministrator og IT-kontakt. Hun har en bachelor i miljøvitenskap fra Linköpings Universitet.

– Jeg har alltid hatt en stor interesse for miljø og klima, og visst at jeg vil jobbe med dette. Derfor er Svanemerket den perfekte arbeidsplassen for meg. Stort pluss at vi også jobber så tett med de andre nordiske landene, sier Ferm.

Profesjonelle anskaffelser

Trude Ertresvåg er ansatt som leder for profesjonelle anskaffelser. Hun har siden 2014 ledet miljø- og klimaarbeidet til Norges største offentlige innkjøper, Sykehusinnkjøp, jobbet med bærekraft i REMA 1000 AS, Utenriksdepartementet og ved internasjonal avdeling på Stortinget. Ertresvåg har en master i politisk sosiologi fra London School of Economics and Political Science.

– Dette er riktig jobb til riktig tid. Vi kan ikke sitte på hver vår tue og tenke glupt. Skal vi få til nødvendig omstilling og sikre grønn konkurransekraft for norsk industri, rekker det ikke løfte kompetansen i den enkelte innkjøpsorganisasjon. Vi trenger standardisering for å få volum bak kravene som stilles, sier Ertresvåg.

Jorunn Amundgård er ny rådgiver for profesjonelle anskaffelser. Hun skal jobbe for at det det blir enkelt for offentlige oppdragsgivere å ta gode miljøhensyn i sine anskaffelser og avtaler, og videreutvikle arbeidet med innkjøpernettverket til Svanemerket. Hun har de siste 12 årene jobbet med miljø- og klimavalg i offentlige anskaffelser i Fredrikstad kommune.

– Dette er drømmejobben! For meg er det viktig å bidra i et svært viktig samfunnsoppdrag som jeg brenner for og som har engasjert meg i mange år. Samtidig som jeg får nytte av erfaringen jeg har fått gjennom mange år i Fredrikstad kommune, sier Amundgård.

Presse og strategisk kommunikasjon

Nina Margareta Høie er Svanemerkets aller første pressesjef. Hun har mange års erfaring med strategisk kommunikasjon og historieformidling, deriblant fra Plan International Norge og UNOPS. Høie har også en master i helse- og markedskommunikasjon fra University of Amsterdam.

– Etter en pangstart i høst, er det ingen tvil om at jeg er på rett sted. Klima og miljø har aldri vært viktigere, og må fortsette å ta sin rettmessige plass på dagsorden. Ikke minst ønsker jeg å vise at det slettes ikke trenger å være vanskelig å ta de mest bærekraftige valgene – både som privatperson, merkevare eller innkjøpere, sier Høie.  

Om Svanemerket

Svanemerket har rundt 200 klima- og miljøeksperter i Norden. I løpet av 2022 har Svanemerket i Norge fått syv nye medarbeidere. Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden, opprettet av myndighetene for å gi forbrukere og innkjøpere troverdig miljøinformasjon. Svanemerket er en helhetlig merkeordning som vurderer alle relevante miljøproblemer i livssyklusen.