Servér mat i svanemerkede palmeblader

Nå kan du få tak i engangstallerkener, boller og fat som er laget av formpressede palmeblader. De er helt uten miljøgifter og er 100 prosent nedbrytbare. Det er bedriften Greenway som er den aller første til å tilby svanemerkede engangsartikler.

Det er pionérene som får fart på det grønne skiftet. Greenway er en slik bedrift. De er de første som klarer å tilfredsstille kravene det offisielle, nordiske miljømerket har til engangsartikler. Endelig kan festivaler, hoteller, spisesteder og forbrukere få tak i engangsservice som ser flott ut, og som er gode miljøvalg

Administrerende direktør i Miljømerking Norge, Anita Winsnes

Bruken av organiske fluorstoffer i matemballasje har bekymret mange. Både papptallerkner, engangskopper og annet papir som brukes til å pakke inn mat inneholder gjerne slike stoffer, som kan ha status som miljøgifter. Men Greenway lager helt naturlige og kjemikaliefrie produkter. De tar nedfalne palmeblader fra en nøttepalme som vokser i India, skyller bladene, og presser dem så til riktig form ved hjelp av høy temperatur. Resultatet er fine tallerkener, fat og boller med tydelige trestruktur som du kan bruke på bordet, i ovnen, i mikroen eller i fryseren. De er 100 % biologisk nedbrytbare og komposterbare.

Flere og flere av kundene våre innen catering, hotell og detaljhandel ønsker produkter som beviselig er gode miljøvalg. Selv når det gjelder produkter med relativt kort brukstid, er det stor miljøgevinst å vinne ved å velge riktig. Med Svanemerket på produktene blir valget lett, og store innkjøpere som Scandic hotels og Forsvaret bruker allerede disse produktene, sier Jan-Erik Pavels Smith, direktør i Greenway-Norge.

Miljøvennlige engangsartikler? Går det an?

Mange ville vel i utgangspunktet tenke at engangsartikler per definisjon ikke er gode miljøvalg. Svanemerket stiller derfor strenge krav til alle relevante miljøproblemer i alle faser av produktets levetid. Greenways produkter er laget av palmeblader – som er en 100 % fornybar og 100 % biologisk nedbrytbar ressurs. Bladene kommer fra miljøsertifisert og sporbar skog.

Svanemerket stiller svært strenge krav til kjemikalier, og forbyr blant annet fluorstoffene som mange engangs-kaffekopper etc er belagt med. Men matserviset av palmeblader inneholder minimalt med kjemikalier, palmebladene er vasket og skylt, men ellers de uten tilsetningsstoffer. Det er press og høy temperatur som former Greenways produkter, og dette skjer på en energieffektiv og klimavennlig måte. Når palmeproduktene har utspilt sin rolle, kan de enkelt komposteres.

På bildet vi fra venstre til høyre i bildet Tormod Lien, prosjektleder for Svanens innkjøpernettverk, som har overrakt Greenway-Norges Jan-Erik Pavels Smith lisens på å bruke Svanemerket på sine engangsartikler av palmeblader. Til høyre står orlogskaptein Pål Stenberg fra Forsvarets logistikkorganisasjon, som allerede har god erfaring med å bruke de miljøvennlige produktene.

Les mer