Kjemikalier, giftstoffer, miljøgifter… Hva er det, egentlig? Og går det an å si at noe er «uten kjemikalier»?
Kjemikalier er noe mange er opptatt av, og som det er vanskelig å skjønne seg på. De har ofte vanskelige navn, som methylisothiazolinone, eller ubegripelige formler, som NaHCO3 med navnet natriumhydrogenkarbonat.
Det førstnevnte er et konserveringsmiddel (ofte kalt MI) som er sterkt forbundet med allergi, det andre er rett og slett formelen og navnet på natron som vi bruker i baking.
Som forbruker et det utrolig vanskelig å vite hva som er hva av kjemikalier.
Ikke mulig å si at noe er «uten kjemikalier»
Du husker kanskje det periodiske systemet fra skolen. Det viser alle grunnstoffene som finnes. Kjemikalier er rett og slett disse stoffene hver for seg eller blandet sammen. Tenk på vann, H2O. Det er to hydrogen-atomer og et oksygen-atom. (Så ja, vann er et kjemikalium.)
Kjemikalier er med andre ord rundt oss og i oss, hele tiden og over alt. Derfor kan vi ikke si at noe er uten kjemikalier.
«Naturlig» versus «syntetisk»
Stoffblandingene – eller kjemikaliene – kan oppstå i naturen, eller de kan lages i laboratorium. Når det gjelder egenskaper – som hvor giftige de er, eller hvor lett de brytes ned – er det ikke forskjell på «naturlige» og «syntetiske» kjemikalier.
Hva er bra med kjemikalier?
Kjemikalier har mange positive egenskaper. Der er jo derfor produsentene bruker dem i produktene sine. De bidrar til at kremen ikke mugner før du får brukt den opp, at flisene blir hengende på baderomsveggen eller at møblene dine ikke tar fyr så lett. De bidrar til at vaskemidlene vasker rent på lavere temperatur, slik at vi kan spare energi og kutte klimagassutslipp.
Mange kjemikalier – eller blandinger av grunnstoffer – er jo også helt ufarlige ved vanlig bruk.
Hva er problemet med kjemikalier?
Det er tre hovedproblemer med kjemikalier:
- De brukes i enorme mengder og vi vet for lite om dem
- De kan skade helsen vår
- De kan skade naturen