Svanemerket fond – mer enn en sparegris

For deg er et fond kanskje bare noe du setter sparepengene dine i. For oss er det en motor for grønn omstilling.

Mer enn en sparegris – ved å investere i svanemerkede fond kan du påvirke selskaper indirekte

Hadde du sparebøsse da du var barn? Den bød på to gleder. Gleden av å putte pengene inn gjennom åpningen – og gleden ved å ta dem ut igjen etterpå. Når det gjelder svanemerkede fond, er vi mer opptatt av hva pengene dine gjør i mellomtiden.

Derfor kan ikke svanemerkede fond jobbe så mye med bransjer som ikke bidrar til en mer bærekraftig fremtid. Investeringer i olje, kull og gass, for eksempel. Porno og tobakk er også i samme kategori. Vi tenker at sparepengene dine ikke trenger å gjøre selskaper i disse sektorene noen tjeneste.

Positiv spiral

Derimot forlanger vi at det svanemerkede fondet skal gjøre en god bærekraftsanalyse av hvilke selskaper som er mest aktuelle, og prioritere de beste. Dette er med på å gjøre det attraktivt for selskapene å kommunisere om hva de gjør når det gjelder bærekraft, for da blir det enklere for dem å tiltrekke seg investorer. Og det du snakker om, må du jo også gjøre for ikke å bli tatt med buksa nede – og på denne måten kan svanemerkede fond bidra til en positiv spiral når det gjelder miljøtiltak og økt bærekraft i ulike bransjer.

De som forvalter svanemerkede fond må også drive med det som kalles aktivt eierskap. Det betyr at de skal påvirke selskapene til å gjøre enda flere miljøtiltak, legge enda større vekt på bærekraftsarbeidet, strekke seg enda litt lenger enn før. Det kan bidra til lavere miljøbelastning i mange sektorer.

Invester i framtida

«Jaja», tenker du kanskje. «Fint det, men jeg har jo ikke såå mye penger å investere, spiller det noen rolle hva jeg gjør?» Ja, det gjør det. Dine sparepenger kan nemlig slå følge med mange andres. Nå sparer over 2 millioner nordmenn i fond, og til sammen har de investert 271 milliarder kroner. Selvsagt betyr det noe hvilken retning all den kapitalen trekker samfunnet i.

I et svanemerket fond legger du ikke bare pengene i en sparegris. Du investerer dem i framtida.