Seng – vi tenker lenger enn til neste natt

En god natts søvn. Det er kanskje det du ønsker deg av en ny seng. Vi tenker på hele livet. Både ditt og sengas.

En tredjedel av livet ligger du og sover. Derfor er det viktig hva sengen din er laget av.

Hvis du blir 90 år, vil du gå og legge deg i sengen din nesten 33 000 ganger. Og i en tredjedel av livet ligger du der og sover. Ingen andre produkter har du et så nært og langvarig forhold til. Derfor er det viktig hva sengen din er laget av.

Senger har laaang backstory

En seng har en lang, og ofte verdensomspennende, produksjonsprosess bak seg før den havner på soverommet ditt. Trevirket i sengerammen var en gang et tre i skogen et sted, og bomullen i trekket til madrassen spirte på en åker i India. Stoppen i madrassen består ofte av oljebasert skum som kan inneholde et vidt spekter av kjemikalier: fosforbaserte organiske flammehemmere, ftalater, formaldehyd. Noen få eksempler på kjemikalier med uforståelige navn og betydelig skadepotensial. Både for naturen rundt oss – og for deg som ligger i sengen natt etter natt etter natt. Derfor stiller Svanemerket mange og strenge krav til alle kjemikaliene produsentene bruker.

Og kanskje også et nytt liv etterpå

Vi bryr oss også om hva som skjer med sengen når du en vakker dag skal bytte den ut. Da legger vi til rette for at det skal gå an å skille treet, stoppen og metallet fra hverandre, slik at det kan brukes om igjen. Dette er nødvendig når vi skal bygge opp en en mer sirkulær økonomi.

Det er lang vei fra råvarene hentes ut av naturen til det står en ferdig seng i møbelbutikken som du kan prøve. Hele den kronglete reisen stiller Svanemerket krav til. Livssyklusperspektiv, kaller vi det. Det betyr at vi stiller krav helt fra råvarene hentes ut fra naturen, til de blir bearbeidet i fabrikker og blir et ferdig møbel, til sengen står på rommet ditt der du er på ditt mest sårbare.

Sov godt.

Vanskelig å få. Enkelt å velge

Svanemerket er vanskelig å få for produktene. Det gjør det enkelt for deg å ta gode miljøvalg selv om du ikke er miljøekspert selv.