Jeans – greit så lenge de ser kule ut?

Du stiller kanskje bare ett krav til jeans; at du ser smashing ut i den. Vi forventer en god del mer.

Svanemerket vurderer alle miljøproblemer fra bomullsmark til butikkhyll og stiller strenge krav til hele produksjonsprosessen. Svanemerket er vanskelig å få for produktene, men enkelt å velge for deg.

Saken oppsummert

  • Det er ikke nok at en jeans er kul. Svanemerket vurderer jeansens miljøbelastning fra A til Å og krever bl.a. økologisk bomull og gode arbeidsforhold.
  • I produksjon av jeans brukes det mye vann, energi og kjemikalier. Svanemerket stiller strenge krav for å beskytte både arbeidere, miljøet og deg.
  • Overforbruk av klær er et stort problem. Svanemerket stiller mange kvalitetskrav som kan bidra til lengre brukstid og mindre behov for å kjøpe nytt.

Det er lang vei fra bomullsmark til buksebak

Jeansen din er laget av bomull som kanskje spirte på en åker i India. Bomull blir sprøytet kjempemasse. For å bidra til mindre bruk av giftstoffer og dårlige arbeidsforhold for dem som jobber på bomullsmarkene, krever Svanemerket at bomullen i svanemerkede jeans skal være økologisk.

Etter blomstring ble bomullen høstet, vasket, kardet, spunnet, farget, vasket igjen, vevd eller strikket, skåret, sydd og kanskje etterbehandlet. Til alt dette brukes det både vann, energi og ikke minst kjemikalier. Svanemerket stiller mange krav til alle kjemikaliene som brukes fra A til Å i produksjonen av jeansen. Det gjør vi for å beskytte både de som jobber på fabrikkene, den lokale naturen og ikke minst deg som skal ha jeansen innpå huden din.

Krav til arbeidsforhold

Jeansen din er laget på en fabrikk et helt annet sted i verden. Hvordan hadde de som farget, skar og sydde tøyet til jeansen din det? Svanemerket krever at fabrikken skal ha OK arbeidsforhold, for eksempel skal arbeiderne få en rimelig lønn, ha lov til å fagorganisere seg og det skal selvsagt ikke være barne- eller tvangsarbeid. Uansett hvor fabrikken er i verden, drar vi på kontrollbesøk for å sjekke at alt er på stell.

Elefanten i rommet: Overforbruk

Men når det gjelder klær og mote er det en diger elefant i rommet. Den heter overforbruk. Det produseres kanskje 100 milliarder klesplagg i året, og det kan vi ikke fortsette med. Svanemerket stiller krav til at jeansen din ikke skal krympe eller utvide seg altfor mye, og at den skal holde godt på fargen. Vi tenker at klær med god kvalitet har større sjanse for å bli brukt av deg lenge, og at du derved kan unngå å kjøpe nytt hele tiden.

Likevel: Noen klær skal du ha. Da er det viktig at det du kjøper er laget med omtanke for både natur, miljø og mennesker.  

Ikke bare at du ser kul ut på insta.