Svanemerket solkrem oppfyller mange og strenge krav til hva den kan være laget av. Kravene tar hensyn til både helse og miljø, og bare de beste klarer å innfri dem.

Når sola steiker, trenger vi solkrem. Særlig viktig er det å sørge for at barna er godt beskyttet. Velg en av de mange svanemerkede solkremene, de oppfyller svært strenge krav til hva de kan inneholde.
Svanemerket er det offisielle miljømerket i hele Norden, og ble opprettet av myndighetene for å gi forbrukerne troverdig miljøinformasjon om produkter. Vi stiller svært mange og strenge krav til hva svanemerkede hudpleieprodukter kan være laget av, og det er krevende for produsentene å innfri dem. Kravene er helhetlige, og tar hensyn til hvordan kjemikaliene kan påvirke helsen og miljøet.
Bedre for helsa
Svanemerket stiller strenge kjemikaliekrav. Dette betyr for eksempel at en svanemerket solkrem ikke kan inneholde ingredienser fra EUs liste over stoffer som mistenkes for å være hormonforstyrrende. Det er heller ikke tillatt å tilsette konserveringsmidler som er klassifisert som allergifremkallende.
Krav til UV-filter er til fordel for både deg og korallrevene
Svanemerkets strenge kjemikaliekrav gjelder naturligvis også solkremens solfiltre. Derfor er noen av dem forbudt å bruke i en svanemerket solkrem. Dette gjelder for eksempel UV-filtrene Benzofenon-3 og Ethylhexyl Methoxycinnamate, som står på EUs liste over stoffer som mistenkes for å være hormonforstyrrende.
Ifølge nyere forskning er de to solkremene ikke bare et dårlig valg for mennesker, men også for korallrev. Solfiltrene endrer korallenes DNA og forårsaker hormonforstyrrelser, noe som fører til at unge koraller dør. Du kan også noen ganger høre de to solkremene referert til som oksybenzon og oktinoksat.
Svanemerkede solkremer kan heller ikke inneholde UV-filteret 4-MBC, som du kanskje har lest eller hørt om i mediene. Stoffet regnes som et hormonforstyrrende stoff i EU. Derfor er det fra mai 2025 ikke tillatt å bruke det som UV-filter – og fra 1. mai 2026 vil det ikke lenger være tillatt å selge solkrem som inneholder 4-MBC. Inntil da kan du se etter Svanemerket hvis du vil være sikker på å unngå stoffet.
Mindre påvirkning på naturen
Svanemerket stiller også andre krav som bidrar til å begrense solkremens påvirkning på natur og miljø. Kravene går på tre ting:
- Stoffenes nedbrytbarhet for å unngå langsiktige negative påvirkninger på naturen.
- Bioakkumulering av stoffer for å forhindre at skadelige kjemikalier akkumuleres i dyr og mennesker.
- Stoffenes giftighet for å unngå stoffer som er giftige for for eksempel fisk og krepsdyr.
Emballasjen er gjennomtenkt
Noen hudpleieprodukter har for mye emballasje. Det er både sløsing med ressurser og øker klimapåvirkningen fordi vi både produserer og transporterer materialer som ikke er nødvendige.
Derfor krever Svanemerket at emballasjen skal fungere godt og være så liten som mulig, slik at unødvendig emballasje unngås. Emballasjen bør også kunne tømmes slik at du kan bruke så mye av solkremen som mulig. Og emballasjen må være enkel å demontere, slik at du kan sortere avfall og de enkelte delene kan resirkuleres.
Solfaktoren er testet
Svanemerket krever også at solkremens solfaktor skal testes av et uavhengig, akkreditert testinstitutt.
Se etter disse når du skal kjøpe solkrem, solstift eller aftersun
Hvor selges svanemerket solkrem?
- Værbitt solkrem selges på vaerbitt.no, Cutters og Lyko.com
- Vidi solkrem: Vitus apotek.
- Rudolph Care: feks på VITA.
- Änglamark solkrem får du hos Coop
- R solkremer selges hos REMA 1000
- Avivir: feks på Farmasiets nettbutikk.
- Biotherm: feks på Kicks.
- Derma: feks på VITA.
- Dermica: Apotek1.