Svanemerket vaskehall sparer 90 prosent mer vann

Nyåpnede vaskehaller viser hvordan vi kan spare 290 millioner liter vann i året.

Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Svanemerket, overrekker det synlige beviset på at VYs bussvaskehall på Hamar er svanemerket til Gro Bakstad, konserndirektør i VY.

Fredag 1. april deltok administrerende direktør i Svanemerket Cathrine Pia Lund på den offisielle åpningen av to vaskehaller for busser på Innlandet.

En svanemerket bussvaskehall reduserer vannforbruket med hele 90 % og renser dessuten vaskevannet godt, slik at det blir mindre lokal forurensing. Dette er sirkulær økonomi i praksis.

Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Svanemerket

De nye vaskehallene på Hamar og Brumunddal er nummer to og tre i rekken av svanemerkede vaskehaller i Norge, og de to første på Innlandet.

Stilte krav

Vy Buss vant Innlandet fylkeskommunes anbud om å kjøre bussrutene i Hamar-regionen i ti år fra sommeren 2020. I anskaffelsen ble det stilt høye miljøkrav til vaskehallene da bussleverandør ble valgt, både på ressursbruk og rensing, men også til hvilke vaskeprodukter som kan brukes. Svaret ble svanemerking av både vaskehall og bruk av svanemerkede vaskeprodukter.

Svanemerket er myndighetenes eget miljømerke og stiller noen av verdens mest offensive miljøkrav til vaskehaller. I dag brukes store mengder rent drikkevann til bil og bussvask.

De svanemerkede hallene har et avansert rensesystem som gjør at vi kan resirkulere vaskevannet og bruke det om igjen. Det gir en reduksjon i vannforbruket på opp mot 90 prosent. På Hamar reduserer det vannforbruket for å vaske en buss fra 425 L til 56 L på årsbasis.

Vaskehallene har også teknologi som renser bort tungmetaller, olje og andre miljø- og helseskadelige stoffer fra vannet og har strenge krav på innhold av miljø- og helseskadelige stoffer i vaskemidlene.

Video: Hva betyr det at bussvaskehallen er svanemerket?

Kunne spart 290 millioner liter vann i året

Et anslag gjort av Svanemerket viser at hvis all bussvask i fylkeskommunal regi i Norge hadde hatt samme vannbesparelse som vaskehallen på Hamar, ville det tilsvart en årlig drikkevannbesparelse på 290 millioner liter, det tilsvarer det årlige drikkevannsbehovet til over 300.000 nordmenn. I mange kommuner er det stort fokus på å redusere vannforbruket for å sikre både energiproduksjon og drikkevannskilder. Tenk hvilke samfunnsmessige betydning slik vannrensing kunne hatt om all kjøretøyvask ble gjort på denne måten.

På lanseringen av de første svanemerkede vaskehallene for busser på Innlandet deltok blant andre administrerende direktør i Vy Gro Bakstad, ordfører i Ringsaker Anita Ihle Steen, fylkespolitiker fra Innlandet fylkeskommune Anne Thoresen, ordfører på Hamar Einar Busterud og seksjonssjef for kollektivtransport i Innlandstrafikk Lars Baukhol.

Kontakt

Bjørn Olav Aarø Strandli

markedsansvarlig

+47 47705752bos@svanemerket.no

Les også