Polyester klær og andre syntetiske fibre

Er det riktig å si at klær av syntetiske fibre som polyester er laget av plast? Og hvor miljøvennlige eller -fiendtlige er syntetiske tekstiler?

Syntetiske tekstiler er gjerne laget med fossil olje som råvare. Både treningstøy, turklær og moteklær er ofte laget (helt eller delvis) av syntetiske tekstilfibre. I alt 60 % av alle klær inneholder denne typen fiber. Foto: Getty Images

Fakta om syntetiske tekstilfibre

Syntetiske fibre er, i likhet med viskose-stoffer, menneskeskapte eller «kunstige» tekstilfibre – til forskjell fra bomull, silke, lin og ull, som jo utvinnes fra naturen og foredles. Råstoffet til syntetiske fibre er som regel fossil olje, som ved hjelp av blant annet natriumhydroksid (natronlut) og karbondisulfid – en giftig blanding av karbon og svovel – blir til syntetiske tekstilfibre.

Det er ikke galt å si at syntetiske tekstiler er plast. Råvarene og mye av produksjonen er den samme, selv om samlebegrepet plast omfatter veldig mye annet enn syntetiske klær.
Det er også mulig å lage syntetiske fibre ved hjelp av biobaserte råvarer, men omfanget er foreløpig svært lite. Råvarene her er ulike former for stivelse, og kjemiske stoffer som er utvunnet fra sukkerrør, sukkerroer og mais. Soyaolje og palmeolje kan også brukes til å lage biobaserte syntetiske tekstiler, men Svanemerket tillater ikke dette.

65 % av alle klesplagg inneholder syntetiske fibre. Overslag viser at den globale produksjonen av syntetiske fibre var på 68 millioner tonn i 2020. Eksempler på syntetiske fibre er polyester, akryl, polyuretan (bedre kjent som elastan, lycra eller spandex), polyamid (også kjent som nylon), polypropylen og polytetrafluoretylen (Goretex). Polyester er aller vanligst. Kina er en stor produsent av syntetiske fibre.

Syntetiske fibre og miljø

Syntetiske fibre lages av fossil olje, som jo fører med seg utslipp av CO2 og forverring av klimakrisen. Som med all tekstilproduksjon brukes det mange ulike kjemikalier i produksjonsprosessen til syntetiske fibre. I tillegg er det bekymring for hvordan utslipp fra produksjon, bruk og vask av syntetiske tekstiler kan spre mikroplast i miljøet.

Ofte er syntetiske fibre rimeligere å lage klær av enn naturfibrene. Det har medvirket til en tekstilindustri som lager billige produkter i overflod, og et forbruksmønster som ikke er bærekraftig.

Syntetiske fibre har også noen positive sider som er relevante når vi vurderer dem opp mot hensynet til klima og miljø. For eksempel kan de bidra til økt slitestyrke og lenger levetid på klær og andre tekstilprodukter.

Syntetiske fibre har også noen egenskaper vi ønsker oss i mange typer klær. Stretch og tøyelighet er noe mange setter pris på i klær, enten det er jeans, undertøy eller treningsklær vi snakker om. En annen egenskap er evnen til å holde vind og vann ute. På slike områder er det vanskelig å se noen alternativer til de syntetiske fibrene i dag. Men dette kan naturligvis endre seg i fremtiden.

Svanemerket og syntetiske fibre

Syntetiske fibre er omdiskutert, og også i Svanemerket har vi diskutert hvordan det offisielle miljømerket skal forholde seg til dem. Vi falt ned på at vi tillater syntetiske fibre, men at de enten må være resirkulerte eller biobaserte (dvs laget av fornybare råvarer og ikke fossil olje). På denne måten kan vi veilede forbrukere og innkjøpere også når det gjelder de 65 prosent av markedet som syntetiske tekstiler utgjør, samtidig som vi demper behovet for å utvinne nye, «jomfruelige» syntetfibre fra fossil olje.

De resirkulerte fibrene må testes for en lang rekke skadelige kjemikalier, og plast vi vet kommer fra drikkeflasker av PET, kan ikke brukes.

Produsenten må også måle hvor mye mikroplast de syntetiske tekstilene gir fra seg under vask, og vi oppfordrer til å melde inn resultatene til The Microfibre Consortium. Poenget med det er å samle data slik at det blir mulig å sette en grenseverdi for hvor mye mikroplast som kan løsne fra klærne. Svanemerket er det første miljømerket i verden som stiller krav til mikroplast på denne måten. Slik bidrar vi til økt kunnskap og dokumentasjon på dette viktige området.

Konklusjon: Er klær av syntetiske fibre «miljøvennlige»?

Det er, som avsnittet om miljø ovenfor viste, mange miljøproblemer knyttet til bruken av syntetiske tekstilfibre. Svanemerket stiller omfattende krav til både råvarene og produksjonsprosessen til alle slags klær. Ser du et plagg av syntetiske fibre som er sertifisert med det offisielle miljømerket i Norden, kan du være trygg på at dette helhetlig sett er et godt valg også når det gjelder miljø.

Det er det enorme forbruket som er kilden til alle problemene vi har når det gjelder klær og miljø. Det aller mest miljøvennlige du kan gjøre, er å bruke de klærne du allerede har – uansett hva de er laget av.