Elkjøp med svanemerket kjøkken

Elkjøp lanserer nå svanemerkede kjøkken: Epoq Trend. De har ikke bare utseendet med seg, men er også et bedre valg for klima, inneklima og sirkulær økonomi.

En kjøkkeninnredning er et stort og sammensatt produkt der muligheten til å redusere miljøbelastningen er stor. Svanemerkede Epoq Trend oppfyller ambisiøse krav til materialer, produksjonsprosess og kvalitet, og er nå sertifisert med det offisielle miljømerket i hele Norden.

– I Elkjøp har vi svært ambisiøse bærekraftsmål, og vi er veldig stolte av vårt første svanemerke, som er et viktig steg i riktig retning. Dette vil gjøre det enklere for kundene våre å ta grønnere valg, samtidig som sertifiseringen har bidratt til store endringer i interne innkjøps- og utviklingsprosesser. Med dette vil vi fortsette å stille enda høyere krav til produktene og leverandørene våre, sier Stefan Stenudd, utviklingsdirektør i Epoq kjøkken.

Glade i å pusse opp – og opptatt av miljø

Nordmenn er på europatoppen i oppussing. Hvert år pusser vi opp for hele 94 milliarder kroner , og kjøkken og bad er det vi bruker mest penger på. Forbrukerne er i økende grad opptatt av å gjøre gode miljøvalg. I en undersøkelse utført for Miljømerking Norge svarte hele 81 prosent at de ønsker å gjøre gode miljøvalg når de handler, men også at like mange synes det er vanskelig å vite hva som er gode miljøvalg.

For å oppnå sertifiseringen måtte Elkjøp dokumentere at de oppfyller de ambisiøse miljøkravene til materialene, produksjonen og kvaliteten som Nordens offisielle miljømerke stiller.

– Kjøkken er et stort og veldig sammensatt produkt med mange deler. Det består av mye trevirke, metall og også en del lim, lakk og andre kjemikalier. Både når det gjelder materialene i seg selv og selve produksjonsprosessen til kjøkkeninnredningen er det derfor stort potensial for å redusere klima- og miljøbelastningen, og det er dette Elkjøp nå har lykkes med, sier Bjørn Olav Aarø Strandli, som er markedsrådgiver i Svanemerket.

Hva er et svanemerket kjøkken

Det svanemerkede Epoq Trend-kjøkkenet kan utformes på mange måter. Skapene kommer i mange farger, alle størrelser og i flere ulike utførelser, og det er også et bredt utvalg av benkeplater. Det er hovedsakelig laget av trevirke fra bærekraftig sertifisert skogsdrift. Slik sertifisering er viktig både for å ta vare på naturmangfoldet og har også verdi som er klimatiltak.

Innredningens skapdører og andre tre-deler er produsert med lavere energiforbruk, noe som også er et godt klimatiltak. I tillegg er det svært strenge krav til alle kjemikaliene som er brukt på veien fra råvare til ferdig sammensatt kjøkkeninnredning. Det er viktig både med tanke på ytre forurensing og ikke minst når det gjelder inneklima.

Epoq-kjøkkenet oppfyller også Svanemerkets krav til produktdesign, og kan både repareres og resirkuleres fordi delene enkelt kan tas fra hverandre. Dette er svært viktig i overgangen til sirkulær økonomi.

Kontakt

Bjørn Olav Aarø Strandli

markedsansvarlig

+47 47705752bos@svanemerket.no

Fakta om svanemerkede kjøkken

  • Høy andel fornybare råvarer som reduserer klimabelastningen
  • Krav til energiforbruk i produksjon av trebaserte plater gir redusert klimabelastning.
  • Høy andel sertifisert bærekraftig skogsbruk, et viktig bidrag til klima og biologisk mangfold
  • Strenge krav til kjemikalier som brukes i produksjonen av innredningen/kjøkkenet. For eksempel kan en svanemerket innredning ikke tilsettes halogenerte flammehemmere, organiske fluorstoffer eller antibakterielle stoffer. Bra for både helse og miljø.
  • Oppfyller strenge krav til avdamping fra skadelige stoffer. Dette er positivt for innemiljøet.
  • Har dokumentert god kvalitet, styrke og sikkerhet gjennom internasjonale tester, noe som fremmer lang levetid.
  • Er designet for reparasjon og resirkulering ved at innredningen enkelt kan tas fra hverandre og sorteres.

Les mer