Innkjøpere har hatt stor suksess med å etterspørre miljømerker, som Svanemerket, i anbud for en rekke produktgrupper. Nå er målet å gjenskape suksessen for arbeidsklær.
Tekstilproduksjon står for 8 prosent av klimagassutslippene i verden, ifølge FN. Det er derfor en nøkkelbransje for å bidra til lavere utslipp, tap av natur og spredning av skadelige kjemikalier.
– Veien er lang fra bomullsmark til butikkhylle. Og det å produsere klær er en lang og komplisert prosess som ofte foregår i verdensdeler langt unna, og det er krevende å produsere mindre miljøskadelige klær. EUs nye tekstilstrategi stiller strenge krav og omstillingsbehovet er akutt, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Svanemerket.
Miljømerker gjør det enkelt
Det finnes klær og tekstiler som er produsert på en mer miljøvennlig måte, og de er sertifisert med offisielle miljømerker som Svanemerket og EU Ecolabel. Dette er tekstiler som oppfyller strenge krav til hele produksjonsprosessen og alle miljøproblemer som kan oppstå underveis i plaggets livssyklus.
Dere som driver med offentlige anskaffelser er nøkkelen til å skape et marked for mer gjenvinning og gjenbruk av tekstiler.
Mathilde Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant for Høyre
Dette er noe innkjøpere ønsker å benytte seg av.
– Miljømerking forenkler, og det gir forutsigbarhet for leverandørene. Det gjør at alle [både store og små kommuner] kan stille krav, sier Tommy Hestem, rådgiver for anskaffelser i Asker Kommune.
Ønsker seg et større utvalg
Likevel er det et relativt snevert utvalg av miljømerkede tekstiler å få kjøpt. Også på det profesjonelle markedet. Dette til tross for at offentlige og private innkjøpere etterspør miljømerket tekstil i anbud.
– Det er viktig at vi går sammen og gir et tydelig signal om at vi ønsker miljømerker, sier Sondre Båtstrand, rådgiver for miljø og samfunnsansvar i Bergen Kommune.
Kristin Ulstein i Posten Bring er enig i dette.
– Jeg tør å påstå at vi i Posten Bring, sammen med Statens vegvesen, olje- og offshoreindustien, alle kommunene og fylkeskommunene i Norge, – alle vi utgjør et stort nok markedsgrunnlag for at leverandørene har mulighet til å starte på en ny reise. Hadde det ikke vært bedre at vi løftet i flokk, og at vi fikk tilgang til flere Svanemerka produkter, sier Ulstein.
Når innkjøpere stiller krav om at det som kjøpes inn skal være miljømerket, er de sikret en leveranse som oppfyller strenge klima- og miljøkrav – uten at alle trenger å være eksperter på krav til tekstiler. Dette bidrar til å effektivisere anskaffelsprosessen og gir næringslivet større forutsigbarhet for hva som kommer til å gi uttelling i anbud framover. Det er viktig spesielt for små og mellomstore bedrifter.
– Dere som driver med offentlige anskaffelser er nøkkelen til å skape et marked for mer gjenvinning og gjenbruk av tekstiler, sier Mathilde Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant for Høyre.
Svanemerkets krav til tekstil
Svanemerkede stiller strenge krav til hele produksjonsprosessen av klær og andre tekstiler, i samsvar med EUs tekstilstrategi. Blant annet skal miljømerkede klær:
- Kun bruke fibre som enten er økologiske, resirkulerte eller baserte på fornybare råvarer
- Må overholde FNs konvensjoner for arbeidsrettigheter (ILO)
- Skal teste tekstilets kvalitet, blant annet krymping/strekking, fargeekthet og slitestyrke
- Må oppfylle omfattende krav til alle kjemikalier som brukes i tekstilproduksjonen
- Må kunne dokumentere effektiv bruk av vann og energi i tekstilproduksjonen
Har du spørsmål om Svanemerkets krav til tekstil? Ta kontakt med oss.