Skadelige kjemikalier i mascara?

Mascara er en fast del av manges makeup-rutine. Men hva er den egentlig laget av, og kan den skade helsa?

Nærbilde av jente som tar på mascara.
Mascara kanskje det makeup-produktet vi bruker mest, både til hverdags og fest. Men kan den inneholde kjemikalier du vil unngå? Foto: FluxFactory/Getty Images.

Bruker du mascara hver eneste dag? Du er ikke alene, anslag viser at det brukes en milliard mascaraer i verden per år. Forbrukerrådet testet mascaraer og fant både tungmetaller, hormonforstyrrende stoffer og kjemikalier som er allergifremkallende. Hvorfor er det slik? Og hva er det egentlig i en mascara?

En mascara har som regel fire typer ingredienser:

  1. Et fargestoff som gjør vippene mørkere, ofte carbon black eller en jernoksid
  2. En polymer som legger en film over vippene
  3. Voks eller olje, som lanolin, mineralolje etc, som gjør vippene mer fyldige
  4. Konserveringsmidler, slik at produktet ikke «harskner» før du får brukt det opp

Som Forbrukerrådets test viste, var det skadelige kjemikalier i flere av de produktene som ble undersøkt. Mange av dem ville ikke kunne oppfylt Svanemerkets strenge krav til kosmetiske produkter.

Svanemerket forbyr stoffer som er klassifisert som kreftfremkallende fra alle svanemerkede produkter, mascaraer inkludert. Carbon black er mistenkt for å være kreftfremkallende, og finnes ikke i de svanemerkede mascaraene som er tilgjengelige for norske forbrukere.

I tillegg forbyr Svanemerket alle stoffer som er, eller er mistenkt for å være hormonforstyrrende. Konserveringsmidlene BHT (butylhydroxytoluen) og propylparaben, som ble funnet i mascaraene, kunne derfor ikke vært i en svanemerket mascara.

Her finner du svanemerket mascara

Det finnes bare en mascara som har klart å oppfylle de omfattende kravene som Svanemerket stiller. Den kommer fra Zenz Organic, og er tilgjengelig på deres engelske nettbutikk: zenzorganicshop.com

Hvorfor er Svanemerket så opptatt av kjemikalier i sminke og hudpleieprodukter?

Det er fordi vi mennesker er omgitt av kjemikalier hele dagen hver eneste dag i livet vårt. Alt vi har rundt oss, på oss og i oss inneholder kjemikalier. Noen er skadelige, andre ikke. De aller fleste vet samfunnet alt for lite om. Hva skjer med helsa vår når vi kommer borti så mange stoffer over så lang tid? Hvordan påvirker de oss til sammen og på lang sikt?

Når vår kontakt med kjemikalier er så stor, samfunnets kunnskap såpass liten og de potensielle konsekvensene så alvorlige, mener Svanemerket at det beste er å utelukke mest mulig av det som kan skade helse og miljø overalt der vi kan. Ikke bare i makeup og hudpleie, men i alle slags produkter som Svanemerket sertifiserer. Derfor stiller vi mange og strenge krav til kjemikalier i alle slags svanemerkede produkter.