Hva er problemet?

Drivhus
De menneskeskapte klimaendringene er vår tids store miljøproblem. Alle har hørt om dette, men hva er det egentlig det handler om?
Tekst

Jordkloden er som et enormt drivhus. Skyer og gasser sørger for at mye av den varmen vi får fra bevares i jordatmosfæren. Det er derfor det er varmt nok til at vi kan trives på jordkloden. Men mye av det vi mennesker holder på med, gjør at den naturlige drivhuseffekten blir forsterket. Karbondioksid (CO2) finnes naturlig omkring oss. Når du puster ut, er det mye CO2 som kommer ut av deg, og både trær og andre planter trenger denne gassen for å fungere. Problemet er at det har blitt for mye CO2 i jordas atmosfære.

Sola belyser og varmer opp jorda om dagen. På natta stråler en god del av varmen fra planeten ut i verdensrommet igjen. Jorda avkjøler seg. Men de ekstra gassene som vi mennesker slipper ut fra biler, fly, fabrikker og annet, gjør at mindre varme slippes ut fra drivhuset nattestid. Så sola varmer opp planeten hver dag, men mindre og mindre varme «fordunster». Hele kloden blir varmere. Jorda blir varmere, havet blir varmere, lufta blir varmere.

Kommenter saken
kommentarer