Vi nerder ikke for moro skyld

Svanemerket stiller mange, omfattende og svært detaljerte krav, og legger stor vekt på dokumentasjon og kontroll av all informasjon om produktene som skal sertifiseres med Nordens offisielle miljømerke. Hvorfor er det sånn? Er det egentlig så nøye?

Hva betyr det at noe er miljøvennlig, egentlig? Handler det om hvordan råvarene er dyrket, eller mest om klimagassutslipp? Eller er det kvalitet og brukstid som teller mest? Eller kjemikaliene som er brukt? Det hadde vært praktisk om det bare fantes ett svar på hva som er mest miljøvennlig. Men vi vet alle at sånn er det jo ikke. Mange faktorer spiller inn.

Vi stiller mange krav – for å dekke helheten

Det er noe av grunnen til at Svanemerket, som ble opprettet for å gjøre det enkelt for forbrukere å finne fram til produkter som helhetlig sett er gode miljøvalg, går så grundig til verks. For eksempel stiller det offisielle, nordiske miljømerket i alt 104 krav til klær og andre tekstiler. Møbler og innredninger må oppfylle brorparten av 172 krav som definerer hvordan produsenten kan redusere miljøbelastningen sin og ta hensyn til både klima, naturmangfold, kjemikaliebruk og sirkulær økonomi.

Og er nøye med detaljene – samlet sett betyr de mye

Kravene er ikke bare mange, de er også ofte svært detaljerte. Når det gjelder innhold av visse kjemikalier i kosmetikk, for eksempel, forbyr vi jo mange kjemikalier du helt bør unngå. Men i tillegg regulerer vi andre stoffer helt ned på mikronivå, for eksempel ved å si at det bare kan være 10 ppm (parts per million) av et gitt duftstoff i hudpleieproduktet. 10 ppm betyr 0,001 gram per kilo. En tusendels gram per liter håndsåpe eller bodylotion. Det er strengt.

Vi er så nøye fordi du skal kunne stole på oss. Vi er så nøye for at du skal kunne ta valg som tar hensyn til klima, naturmangfold og kjemikalieinnhold uten at du trenger å være miljøekspert selv. Vi er så nøye fordi alle detaljene betyr noe, fordi alle de små valgene vi gjør – som produsenter, som forbrukere eller som miljømerke – har stor betydning til sammen.

Prosessen med å utvikle helhetlige miljøkrav er kompleks. Det kreves mye av de produsentene som lykkes med å sertifisere sin vare eller tjeneste. Gevinsten er at det blir enkelt for deg å ta gode miljøvalg.

Og det er derfor Svanemerket finnes.

Vanskelig å få. Enkelt å velge

Svanemerket er vanskelig å få for produktene. Det gjør det enkelt for deg å ta gode miljøvalg selv om du ikke er miljøekspert selv.