Åtte av ti norske forbrukere kjenner på et ansvar for å velge mer miljøvennlige produkter. Samtidig synes flertallet det er vanskelig å vite om det de kjøper inneholder kjemikalier som kan skade helse og miljø.
Det viser en større nordisk forbrukerundersøkelse som Opinion har gjort for Svanemerket.
– Vi er i kontakt med svært mange kjemikalier hver eneste dag. De fleste er helt ufarlige, men den samlede eksponeringen av kjemikalier over tid kan ha negative konsekvenser for helse og miljø, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Svanemerket.
Miljødirektoratet gjennomførte nylig stikkprøver på ulike interiørartikler i norske butikker, og avdekket at flere av dem inneholdt ulovlige kjemikalier. Samtidig har forskning vist en bekymringsfull sammenheng mellom miljøgifter og forsinket pubertet hos gutter.
Er “dehydroacetic acid sodium salt” skadelig?
Hele 84 prosent av de norske respondentene i Svanemerkets forbrukerundersøkelse sier det er vanskelig å vite om produkter inneholder skadelige kjemikalier. Det er ikke så rart når du kan finne ord som “dehydroacetic acid sodium salt”, “C12-20 ACID PEG-8 ESTER” og “Lauroyl/Myristoyl Methyl Glucamide”* bakpå pakningen.
– Det er helt urealistisk at forbrukere skal sette seg inn i lange innholdsfortegnelser med vanskelige ord når de gjør sine hverdagskjøp. Det kan ikke være en heldagsjobb å ta gode valg. Det må være enkelt, sier Lund.
Kjemikalier i alt
Før du har tatt din første kaffekopp på morgenkvisten har du vært i kontakt med en rekke ulike kjemikalier. Sjampo, kremer, sminke, vaskemidler, klær, drikkeflasken din, for å nevne noe.
– Det er ikke kjemikaliene i ett enkelt produkt som er avgjørende. Derimot kan den totale mengden kjemikalier vi blir eksponert for og blandingen av disse over tid, være skadelig for både helse og miljø. Heldigvis finnes det flere gode valg man enkelt kan ta i hverdagen for å begrense dette, sier Lund.
For at et produkt skal bli svanemerket, blir hele ingredienslisten sjekket opp mot strenge miljøkrav. Svanemerket benytter et føre-var prinsipp, som betyr at dersom et stoff har en begrunnet mistanke om å være skadelig, tillates det ikke.
– Det er krevende for produsentene å komme gjennom nåløyet. Derfor kan du være trygg på at produkter som er svanemerket er gode valg for helse og miljø, sier Lund.
OBS-listen til Svanemerket
De fleste kjemikalier er helt ufarlige, andre bør vi begrense. Alle produktene i listen under har alternativer som oppfyller mange og strenge krav til hva de kan inneholde.
På badet
Hud- og hårprodukter kan inneholde kjemikalier som kan forstyrre hormonbalansen i kroppen eller fremkalle allergi eller kreft. Selv om stort sett ingen produkter er akutt farlige, er det viktig å begrense potensielt skadelige kjemikalier der vi kan.
På kjøkkenet
Rengjøringsmidler kan inneholde kjemikalier som kan irritere huden eller dunste ut i luften og gi dårligere innemiljø. Vaskemidlene er også innom klut og bøtte kun noen få minutter før vi heller dem ut. Det er derfor viktig at kjemikaliene raskt brytes ned i vann, slik at de ikke gjør ytterligere skade på natur og livet i havet. For det er der mye av vaskemidlene havner til slutt.
Merknad
- Dehydroacetic acid sodium salt er et konserveringsmiddel.
- C12-20 ACID PEG-8 ESTER er en emulgator, det vil si at den kan lage en stabil blanding, emulsjon, av to stoff som normalt ikke så lett lar seg blande sammen.
- Lauroyl/Myristoyl Methyl Gluacamide er en surfaktant, som vil si at det fjerner skitt og smuss.
- Alle over tillates i svanemerkede produkter.