Mer miljøvennlige klær

Klær og tekstiler er det fjerde mest klima- og miljøbelastende av alt vi forbruker i Europa. Kan vi få mer miljøvennlige klær?

Forbruket av klær er problematisk på mange måter. Overforbruk av ressurser, bruk av sprøytemidler og andre kjemikalier, kjempehøyt konsum, til dels elendige arbeidsforhold… Finnes det i det hele tatt «miljøvennlige» klær?

Ingen klær er miljøvennlige. Det er fordi alt vi produserer blir tatt ut av naturen som råvarer og fordi produsentene bruker mye energi og kjemikalier hele veien fra råmateriale til ferdig produkt. Alt sammen belaster natur og miljø, og derfor gir det ikke mening å bruke ordet «miljøvennlig».

Men noen produkter belaster natur og miljø mindre enn andre. Det gjelder for eksempel svanemerkede klær, som har dokumentert at de oppfyller alle kravene vi stiller til klær og andre tekstiler, og derfor helhetlig sett er gode miljøvalg.

Kjøp det du virkelig trenger

Vi som bor i Norge kjøper ca 70 000 tonn nye klær hvert år. SIFO dokumenterte at hver og en av oss i gjennomsnitt kjøper 23,5 plagg i året, og at vi har 359 plagg i klesskapet. Det er ingen tvil om at det mest miljøvennlige du kan gjøre, er å bruke de klærne du allerede har.

Men noen ting skal du jo ha. Da er brukte klær et godt alternativ. Markedsplasser som Tise og Finn har gjort det mye enklere å finne brukte klær. Gjenbruk som erstatter kjøp av nye klær er med på å redusere miljøbelastningen.

Når du skal kjøpe nytt er trikset å velge klær som er produsert på en måte som skader natur, miljø og menneskeverd mindre enn andre, og som har god kvalitet, slik at du kan ha dem lenge. Svanemerkede klær er sånn.

Hvilke materialer og stoffer er miljøvennlige?

Fordi alle råvarene til klærne våre hentes fra naturen, og det blir brukt mye energi og kjemikalier i produksjonen, kan vi ikke si at noen stoffer til klær er miljøvennlige. Når noen snakker om ubehandlet ull for eksempel, høres det jo fint ut, men ubehandlet ull finner vi bare på sauen. Det er lang vei fra tekstilråvare til ferdig plagg. Svanemerket regulerer miljøbelastningen hele veien, uansett hva slags fiber som er brukt.

Du kan finne ut mer om miljøbelastningen til ulike tekstilfibre her:

Ta godt vare på de klærne du har, og bruk dem lenge

Å bruke klærne dine lenge er noe av det mest miljøvennlige du kan gjøre. Reparér dem når det blir nødvendig. Sjekk YouTube eller spør noen du kjenner om hjelp hvis du ikke vet hvordan.

Ingun Klepp og Tone Tobiasson gav i 2021 ut boka «Lettfiks: Klær med ni liv». Her kan du finne mange råd som forlenger levetiden til plaggene dine.

Mer miljøvennlig klesvask

Tenk gjennom hvor ofte du vasker klærne dine. Hvis de ikke lukter vondt eller er sølete, er det ingen grunn til å vaske dem. Kanskje er det nok å lufte plaggene litt? Og sjekk om flekkene bare kan fjernes med en klut.

Når du skal vaske tøy, er det best å bruke miljømerkede vaskemidler. Svanemerket stiller omfattende krav til hva vaskemidlene kan inneholde, slik at du unngår å vaske klærne dine med masse kjemikalier som kan skade helse og miljø. Et annet viktig tips er å dosere vaskemidlene slik det er beskrevet på pakningen. Å sløse er både dyrt og miljøfiendtlig.  

15 kg

I Norge kaster hver innbygger 15 kilo tekstiler i året

8000

ulike kjemikalier brukes i produksjon av tekstiler

15 kg

I gjennomsnitt slippes det ut 15 kg CO2 fra produksjon av 1 kg tekstil

Fakta om klesproduksjon og klesindustrien

Fakta om forbruk av klær i Norge

  • Norske forbrukere kjøper ca 70 000 tonn nye klær hvert år. (Framtiden i våre hender)
  • Hver innbygger kaster i gjennomsnitt 15 kilo tekstiler i året (Norsk institutt for bærekraftsforskning (NORSUS))
  • Hver og en av oss har 359 plagg i skapet. Gjennomsnittlig sett kjøper vi 23,5 plagg i året. (SIFO-rapport: Klær og miljø)
  • 86% kjøpes nytt. I snitt kjøper vi mindre enn ett brukt plagg i året. De som kjøper mye brukt, kjøper også mye nytt. Kanskje tenker du at det er unge kvinner som shopper mest klær? Det stemmer ikke (SIFO-rapport: Klær og miljø):
    • De yngste mennene 18-19 år og alle kvinner frem til 59 år anskaffer like mye klær.
    • Menn anskaffer færre klær med årene, og de eldste over 60 år anskaffer minst
    • Kvinner holder samme nivået, 28-29 plagg uavhengig av alder frem til den eldste aldersgruppen.
  • I 2021 kvittet kleskjeder i Norge seg med 825 tonn usolgte klær. (Samfunnsøkonomisk analyse)

Les mer

Nyheter